Subota, 02.08.2014.

20:32

Sanitarna na aerodromu zbog ebole

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apeluje na sve ljude da budu odgovorni kako bi se sprečila epidemija ebole u našoj zemlji.

Izvor: Beta, RTS

Default images

Na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" pojačano je prisustvo granične sanitarne inspekcije, a otvorena su i dva karantina, rekao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS-a

Ministar zdravlja ističe da bi najviše pažnje trebalo da obrate ljudi koji su u tranzitu.

"Simptomi na koje bi trebalo da obrate pažnju oni koji su često u tranzitu su povišena temperatura, povraćanje, bol u grlu", objašnjava Lončar.

Lončar ocenjuje da je Vlada u prvih 100 dana uradila najveći deo onoga što je obećala, a stvoreni su i preduslovi da zemlja izađe iz, takozvane, sive zone.

Rezultate aktivnosti u prethodnih 100 dana rada i značajnije promene u zdravstvenom sistemu građani će tek da osete, rekao je.

"Do kraja godine liste čekanja biće kraće od 10 do 15 odsto, a sledeće godine neke će biti smanjene slično kao u zemljama u inostranstvu. Od septembra će, pri Vladi, biti formiran jedinstven fond za retke bolesti dece", ističe Lončar.

U Nišu će u sredu početi da radi aparat za zračenje pacijenata obolelih od raka, najavljuje ministar.

Doprinosi za zdravstvo biće smanjeni za dva odsto, a u kasi Fonda biće 36 milijardi dinara manje. Upitan da li bi osiguranici trebalo da budu zabrinuti zbog toga, ministar kaže da mesta za brigu nema.

"Ne treba da budu zabrinuti. Sve što zafali ići će iz budžeta", navodi Lončar.

Prema istraživanju Komisije Evropskog zdravstvenog potrošačkog kodeksa, srpsko zdravstvo ponovo je najgore. Ministar najavljuje da se radi na poboljšanju zdravstva dovođenjem predsednika te Komisije Arneom Bjernbergom.

"Vrlo smo blizu dogovora da dođe i bude savetnik. I da za pet do deset godina nemamo ovih problema kojih sada imamo u zdravstvu", zaključuje Lončar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će u septembru biti formiran Fond za retke bolesti koji će biti pri Vladi Srbiji.

"Ono što smo dosad imali kao problem da skupimo novac za decu od septembra više nećemo imati. To je iz ekspozea premijera, pravimo Fond za retke bolesti koji će biti pri Vladi Srbije i koji će se baviti retkim bolestima", kazao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: