Kosovo 0

16.05.2024.

14:55

Brutalan odgovor Nemačke Doniki Gervali

Ambasada Nemačke na tzv. Kosovu saopštila da pismo ministarke spoljnih poslova Donike Gervale o ZSO ne predstavlja ispunjenje traženih uslova.

Izvor: Beta

Brutalan odgovor Nemačke Doniki Gervali
Shutterstock, esfera

Podeli:

Gervala je ranije izjavila da kosovska vlada pravi svoj nacrt Statuta ZSO koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu.

Na to je reagovala nemačka ambasada koji je Gervali poručio da to što je rekla ne predstavlja ispunjenje traženih uslova niti korak koji se od tzv. Kosova očekuje.

"Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje Asocijacije (ZSO) kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspešna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio bi takav korak", rekao je za portal Ekspres portparol nemačke ambasade Kristijan Bočer.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile od Kosova da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju Asocijacije (ZSO), u zamenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je ovaj zahtev, zbog čega glasanje o prijemu Kosova nije uvršteno u dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: