SAD: Nema sumnje,Izrael gađao školu

Bela kuća je saopštila da nema sumnje da je izraelska artiljerija pogodila školu UN u Gazi, označivši granatiranje kao "potpuno neprihvatljivo i neodbranjivo".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

20:35

Default images

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je citirao izjave UN u kojima se Izrael osuđuje za granatiranje, posebno izjavu generalnog sekretara Ban Ki- Muna da svi raspoloživi dokazi ukazuju na tu zemlju.

Pomenuo je i priznanje izraelske vlade da je otvorena vatra u pravcu škole u odgovoru na vatru odatle. Ernest je rekao da iako SAD podržavaju punu istragu tog incidenta "izgleda da nema puno sumnje o tome čija je artljerija umešana," preneo je Asošijeted pres.

U izjavi neposredno nakon jučerašnjeg granatiranja, u kome je poginulo najmanje 17 ljudi, a 90 ranjeno, u školi u koju se sklonilo više od 3.000 izbeglica, Bela kuća je osudila napad ali nikoga nije posebno optužila.

Ernest je ponovio da Izrael mora učiniti više da osigura bezbednost civila u sukobima između Izraela i Hamasa.

O potrebi da se učini više da se zaštiti život civila govorio je i portparol Pentagona, prenosi BBC.

SAD inače podržavaju pravo Izraela da se brani od napada Hamasa, ali su zvačnici više puta upozoravali na civlne žrtve. Bela kuća takođe poziva na momentalan humanitrni prekid vatre, ali malo je znakova da će ga biti.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ranije danas najavio da će Izrael uništiti mrežu tunela u Gazi "sa ili bez prekida vatre". Vojska je u međuvremenu mobilsala još 16.000 rezervista.

Ujedinjene nacije su takođe kritikovale Izrael zbog pogoršanja situacije u Gazi, istakavši da se ljudi tamo "suočavaju s bezdanom".

Broj poginulih Palestinaca od početka izraelske ofanzive 8. jula premašio je 1.400, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze.

Za poslednja 24 sata ubijeno je 173 ljudi. Na izraelskoj strani poginulo je 56 vojnika i tri civila.

Izrael nema nameru da zaustavi operaciju u pojasu Gaze dok ne uništi sve tunele koje ekstremisti koriste da se ubace na izraelsku teritoriju. Jedan izraelski zvaničnik izjavio je za BBC da je armija neutralisala 70 do 80 posto tunela. Ranije je rečeno da je tokom ove ofanzive otkriveno 32 tunela.

Prema najnovijim informacijama UN, u ofanzivi, koja je 17. jula prerasla u kopnenu, raseljeno je čak 425.000 Palestinaca od čega je polovina u skloništima UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: