Konašenkov: Izjave iz SAD netačne

Portparol ruskog ministarstva odbrane je izjavio da tvrdnje iz SAD o grupisanju ruskih snaga kod ukrajinske granice ne odražavaju realnost.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

14:28

Default images

Saopštenje američkog ambasadora u NATO Daglasa Luta i portparolke Stejt departmenta Mari Harf o grupisanju ruskih snaga kod ukrajinske granice ne odražava realnost, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Prema Bečkom dokumentu iz 2011. i Sporazumu o otvorenom nebu, iznad teritorije Rusije je obavljeno 18 međunarodnih inspekcija, rekao je on, preneo je Itar-tass.

"Ove inspekcije nisu registrovale nikakvo kršenje tih dokumenata niti neprijavljene vojne aktivnosti u oblastima kod ukrajinske granice", zaključio je Konašenkov.

Lut rekao je pre dva dana na jednom bezbednosnom forumu u Aspenu, u američkoj državi Kolorado, rekao da se duž granice sa Ukrajinom nalazi oko 15.000 ruskih vojnika, što je više od ranijih procena Pentagona.

"Duž granice sa Ukrajinom sada se opet nalazi oko 15.000 ruskih vojnika", rekao je on, a preneo Rojters.

Američko Ministarstvo odbrane je 16. jula saopštilo da su ruske trupe ponovo počele da se gomilaju uz granicu sa Ukrajinom, a zvaničnici Pentagona veruju i da Moskva šalje teško naoružanje na istok Ukrajine kako bi pomogla tamošnjim proruskim snagama.

Pukovnik američke vojske Stiv Voren je izjavio tada da u Pentagonu veruju da se 12.000 ruskih vojnika trenutno nalazi uz ukrajinsku granicu, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na broj iz poslednjih nekoliko nedelja od oko 1.000, prenela je agencija AP.

Američki zvaničnici su u maju procenili da je uz rusko-ukrajinsku granicu raspoređeno čak 40.000 ruskih vojnika, ali su kasnije izvestili da je taj broj pao na oko 1.000.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da podstiče pobunu proruskih snaga na istoku Ukrajine, tako što im šalje pomoć u ljudstvu i oružju, uključujući tenkove i raketne bacače, što zvanična Moskva negira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: