Udaljcov štrajkuje glađu

Ruski opozicioni lider Sergej Udaljcov, koji je osuđen na 4 i po godine zatvora zbog podsticanja nereda uoči inauguracije Putina 2012, započeo štrajk glađu.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

16:38

Default images

Na blogu Tvitera, koji je ranije koristio Udaljcov, a sada ga održavaju njegovi saveznici, objavljeno je da je ruski opozicionar premešten u samicu i da se ne zna koliko će štrajk glađu trajati.

Udaljcov je upravnika zatvora u Moskvi pismenim putem obavestio da stupa u štrajk glađu, saopštio je portparol zatvora Sergej Cigankov.

"Kao motiv (stupanja u štrajk glađu), naveo je neslaganje sa sudskom odlukom", rekao je Cigankov agenciji AFP.

Prema rečima Cigankova, Udaljcov pije vodu i njega će nadgledati zatvorski lekari. Cigankov je istakao da to što je započeo štrajk glađu neće biti prepreka za odsluženje kazne.

Sud u Moskvi je juče ruske opozicione lidere Udaljcova i Leonida Razvožajeva osudio na zatvorske kazne od po četiri i po godine zbog podsticanja "masovnih nereda" uoči inauguracije Putina za predsednika.

Sudija Aleksander Zamašnjuk rekao je da je krivica Udaljcova i Razvožajeva za pripremanje nereda u Moskvi i drugim regionima Rusije "potpuno dokazana".

Tužilaštvo je za dvojicu lidera protesta zatražilo osmogodišnju zatvorsku kaznu u kaznenoj koloniji zbog organizovanja okupljanja 6. maja 2012, koje je vlada opisala kao nerede, kao i za planiranje širih nereda širom Rusije.

Udaljcov (37), koji se nalazio u kućnom pritvoru od februara 2013, i Razvožajev (41) optuženi su za koordinisanje nasilnih protesta 6. maja 2012, veče uoči Putinove treće inauguracije za predsednika.

Njih dvojica su porekli optužbe za organizovanje masovnih nereda i kovanje zavere u cilju širih nemira, opisujući sebe kao žrtve političkog "lova na veštice" i gušenja građanskih sloboda.

Udaljcov, žustar govornik obrijane glave koji je prilikom izricanja presude bio kompletno odeven u crno, bio je jedan od najistaknutijih lidera opozicionog pokreta koji je organizovao gradske proteste protiv Putina tokom zime 2011-2012.

Razvožajev, bliski saradnik jednog člana parlamenta koji je kritički nastrojen prema Putinu, kaže da je otet u Ukrajini, prokrijumčaren u Rusiju i prisiljen da potpiše priznanje, koje je kasnije opovrgao.

Policija je pritvorila više od 400 ljudi, a desetine policajaca je povređeno u sukobima maja 2012. nakon što je policija ograničila okupljanje na Bolotnom trgu, preko puta Kremlja.

Kritičari Kremlja optužuju policiju da je otpočela nasilje na skupu na Bolotnom trgu da bi diskreditovala opoziciju u trenutku kada je Putin otpočinjao treći predsednički mandat nakon što je četiri godine bio premijer.

Putin poriče da je umešan u sudske slučajeve, ali ističe da bi svako ko napada policiju trebalo da bude kažnjen, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: