Užice: Voda za piće iduće nedelje

Užičani bi sredinom iduće sedmice mogli da dobiju vodu za piće, izjavila je direktorka Zavoda za javno zdravlje, Biljana Mijović.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

23:33

Default images

U izjavi posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije Mijović je "ključnom" označila činjenicu da poslednja četiri dana nema algi u ispitanoj vodi sa izvorišta Sušičko vrelo.

Mijović je navela je već tri dana voda iz Fabrike vode i na mernim mestima u gradskoj mreži čista i ispravna, dok se broj nematoda značajno smanjio.

Broj tih organizama u vodi je svega tri do pet u uzorcima, dok je u vreme kada je zabranjena upotreba vode za piće, broj bio od 36 do 185 u jedinici vode, navela je direktorka užičkog Zavoda.

Podsetila je da se pored bioloških obavljaju i druge analize užičke vode i u uzorcima nema toksina.

Republička sanitarna inspekcija je 19. jula ove godine zabranila upotrebu vode iz gradskog vodovoda za piće i kuvanje hrane zbog koncentracije algi i nematoda u vodi iz izvorišta Sušičko vrelo, na Zlatiboru.

Krajem poršle godine zabranjeno je snabdevanje Užica sa jezera Vrutci zbog prisustva algi (cijanobakterija) u gradskoj vodi i naređeno čišćenje tog jezera, a vodovod je prešao na korišćenje aletrantivnog izvora, Sušičko vrelo, z ašta je Vosjka Srbije zimus izgradila poseban cevovod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: