"Pritisak na Moskvu da uradi više"

Stav Evrope prema Rusiji se fundamentalno promenio nakon obaranja malezijskog aviona a EU mora da izvrši pritisak na Moskvu da uradi više, izjavio Mark Rute.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

14:58

Default images

Evropski zvaničnici ističu da Holandija, čijih je 193 državljana poginulo u nesreći 17. jula na istoku Ukrajine, ima moralne osnove da od svojih evropskih partnera traži oštrije sankcije i druge kaznene mere protiv Rusije, preneo je Rojters.

"Mi želimo pravdu, ujedinjeni nastup Evropske unije, kao i pritisak na Rusiju da učini više. Naš prioritet je da dobijemo natrag tela naših državljana, da bude sprovedena nezavisna istraga i da pravda bude zadovoljena", istakao je holandski premijer .

On je dodao da je Ukrajina prepustila Holandiji vodeću ulogu u istrazi uzroka nesreće.

Prva tela žrtava avionske nesreće u Ukrajini stići će u Holandiju sutra, a njihova identifikacija bi mogla potrajati nekoliko nedelja ili meseci, izjavio je holandski premijer.

"Sutra će prvi avion sa telima krenuti za Ajndhoven u južnoj Holandiji", rekao je on novinarima nakon što su tela sa mesta nesreće u istočnoj Ukrajini, koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga, stigla u Harkov.

"U Harkovu će biti obavljene pripreme da bi identifikacija u Holandiji mogla da se uradi što je bolje moguće. Čim neka žrtva bude identifikovana o tome će biti obaveštena pre svega porodica i niko drugi. To može trajati nekoliko nedelja ili meseci", kazao je Rute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: