Nedelja, 13.07.2014.

11:48

"Vojvodini su potrebne promene"

Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je danas da su Vojvodini potrebne promene i da je jasno da pokrajinska vlada nema podršku u parlamentu.

Izvor: Tanjug

Default images

Pokrajinska vlada nema ni političku snagu i legitimitet, kao ni podršku koalicionihi partnera, dodao je on.

Mirović je rekao da je ponuda SNS otvorena i da su do sada vođeni samo inicijalni kontakti o tome sa strankama - LSV, SVM i NDS, ali ne i pregovori.

"Ne jurimo bezglavo i sa nekim velikim srcem u koaliciju sa onim strankama sa kojima ne delimo politiku, ali smatramo da je to nužnost u ovom trenutku i ukoliko oni misle da je stanje (u Vojvodini) dobro, oni će verovatno nastaviti saradnju sa DS", rekao je Mirović gostujući na TV Pink.

On je kazao da su pomenute stranke zapravo pregovarale sa DS u pokušaju da se spasi ono što se spasiti ne može kada je reč o pokrajinskoj vladi i ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Vojvodini.

"Pokrajinska vlada je izgubila podršku u parlamentu i naš koncept je da se kroz program izlaska Vojvodine iz političke i ekonomske krize pokrenu stvari sa mrtve tačke i pre svega da se donese čitav niz važnih odluka za funkcionisanje Vojvodine, od Zakona o finansiranju, Zakona o nadležnostima, da se pokrenu velike investicije i da se snažnom akcijom pokrene talas promena", naglasio je Mirović.

On je komentarišući pojedine tvrdnje da je Vojvodina ugrožena od Beograda, odgovorio pitanjem - kako neko može da bude ugrožen od samog sebe?

Mirović je kazao da je sasvim jasno da su posle 14 godina vladavine jedne grupe potrebne promene.

Komentarišući usvajanje predloga zakona o radu i penzijskom osiguranju, Mirović je naglasio da je krajnje vreme da se u Srbiji započne sa primenom onih zakona koji će omogućiti promene u privrednom sistemu i da je jedan od tih Zakon o radu.

Predlog tog zakona će biti naredne nedelje na dnevnom redu parlamenta, a ideja je da se omogući "veća prolazanost zaposlenih u preduzećima i moderniji odnos izmedju poslodavca i zaposlenih, da se podstakne produktivnost i veća zainteresovanost investitora i omogući bolji privredni ambijent".

On je rekao da je Srbija zbog neodgovornosti u prethodnom periodu došla do toga da je spoljne zaduženje zemlje blizu 21 milijarde evra, ne računajući unutrašnje dugove i dugove preduzeća kod banaka.

Ukupan dug privrede i stanovništva je veoma veliki, a cilj promena je da Srbija izbegne bankrot i da konsliduje svoje finansije, istakao je Mirović dodajući da je ključ u većem zapošljavanju, koje će omogućiti novi Zakon o radu.

Prema njegovim rečima, ministar finansija Lazar Krstić, koji je podneo ostavku, predložio je krajnje radikalan način da se krene u ekonomske reforme, koji nije van ekonomske logike, ali se postavlja pitanje da li gradjani mogu to da izdrže.

Ipak, procenjeno je da je bolje ići u reforme "korak po korak" i da nagli koncept ne bi mogao da zaživi, jer bi bio usmeren na osiromašenje stanovništva, dodao je Mirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: