Istinu o nestalim bebama, ne novac

Ništa se ne preduzima da se ispoštuje odluka Strazbura o deci za koju se sumnja da su ukradena. Roditelji strahuju da će im umesto istine ponuditi novac.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

21:41

Default images

Šanse da se Srbija na evropskom putu „saplete“ o slučaj nestalih beba porašće ako država ozbiljno ne uzme u obzir poseban zakon (leks specijalis) koji će javnosti biti predstavljen sutra, pišu "Novosti".

To je do sada jedini akt predložen od prošlog septembra, kada je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio Srbiji da oformi mehanizme za ispitivanje nerasvetljenih slučajeva nestanka beba iz porodilišta, za koje roditelji veruju da su ukradene i prodate.

Nacrt zakona izradila je grupa eksperata na čelu sa prof. dr Vesnom Rakić Vodinelić, koja za "Novosti" kaže:

"Zakonom predviđamo osnivanje nezavisnog tela koje će se baviti sudbinom nestale novorođenčadi i odlučivati o pravičnim nadoknadama roditeljima. Članove Komisije birao bi parlament, a formirala bi se i posebna policijska jedinica koja bi istraživala ove predmete. Predviđeni su i posebni postupci u dokazivanju."

Nalog Evropskog suda stigao je Srbiji 9. septembra prošle godine, kada je pravosnažno potvrđena presuda u korist Zorice Jovanović iz Batočine. Njoj država nikad nije pružila uverljive dokaze šta se desilo sa njenim detetom, rođenim 1983, u Ćupriji. Presuda nalaže da u roku od godinu dana naša zemlja nađe način da reši sve slične slučajeve. Ako ne ispunimo obavezu do 9. septembra, za izvršenje presude Strazbura postaraće se Komitet ministara Saveta Evrope.

"Mere kojima se Komitet do sada služio prema zemljama koje ne izvršavaju presude bile su politički pritisci i uskraćivanja", objašnjava Vesna Rakić Vodinelić. U međuvremenu država nije uradila ništa osim što je formirala radnu grupu pri Ministarstvu zdravlja, 3. februara, koja je održala tek nekoliko sastanaka.

"Prema našim informacijama, njen cilj je da popiše sve oštećene roditelje i ponudi im nadoknadu. A mi im kažemo da država nema toliko para da plati koliki je bol majki koje su odvojili od beba! Potrebna nam je istina šta se desilo sa našom decom, a ne novac", kaže Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Ona dodaje da su se za poslednjih 12 godina, od kad su otvorili ovo pitanje, obratili na više od 70 adresa, i da su državne institucije stvar gurale pod tepih.

"I danas nas zovu roditelji i prijavljuju nestanke beba", upozorava Novokmet, i podseća da postoje dokazi da ostaci navodno preminulih mališana nikada nisu stigli do groblja, niti su sahranjeni.

Roditelji se, inače, plaše da ponovo od države „ne dobiju šamar“ kao 2010, kada je Radna grupa Narodne skupštine utvrdila da, po Ustavu, ne postoji način da se zastareli slučajevi procesuiraju!

"Zatražila sam da se izmeni Krivični zakonik, da ne može da nastupi apsolutna zastarelost gonjenja protiv osoba koje su izvršile otmicu i da se osude na kaznu od četrdeset godina zatvora. Tražila sam da se izdejstvuje izmena Porodičnog zakona i formira telo u kome će biti predstavnici roditelja otete dece. Ako se u naredna tri meseca ne pronađe rešenje, Srbija bi mogla da snosi ozbiljne političke posledice", kaže Zorica Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: