Na Kosovu počela kampanja za izbore

Na Kosovu je danas počela predizborna kampanja za izbore za kosovsku skupštinu 28. juna.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.05.2014.

11:25

Default images

"Srpska lista" organizovala je skup ispred opštine Gračanica, najavila izborne aktivnosti i postavila štandove na kojima gradjani mogu da se informišu o kandidatima za poslanike. Srpsku listu, koju čine Građanska inicijativa Srpska, Građanska inicijativa SDP i Samostalna liberalna stranka, predvodi gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Albanske političke stranke su odmah iza ponoći počele kampanju a danas tokom danas očekuje se niz predizbornih aktivnosti u kojima će predstaviti svoje programe.

Na ovim izborima učestvovaće 30 političkih subjekata među kojima je pet srpskih, a kampanja koja je danas počela završava se 6. juna u ponoć.

Po prvi put Srbi neće moći da računaju na rezervisana mesta u Skupštini Kosova, ali će i nakon ovih izbora imati 10 zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu.

Kandidat za poslanika na "Srpskoj listi" Slobodan Petrović izjavio je da očekuje da će veliki broj građana izaći na izbore i da je to važno, jer su Srbi po prvi put u prilici da imaju potrebu da pređu cenzus kako bi imali veći broj od zagarantovanog broja poslanika u parlamentu.

"Zaista očekujem da ćemo u ovom izbornom procesu imati maksimalnu podršku kako našeg naroda tako i zvaničnog Beograda", rekao je Petrović i dodao da "Srpska lista" u kampanju ulazi sa sloganom "Jedan narod, jedna lista - isti ciljevi".

Petrović je kazao da broj glasova koji će biti potreban kako bi se osvojilo poslaničko mesto u Skupštini Kosova zavisi od izlaznosti birača i da se otprilike može očekivati da će sigurno biti potrebno više od 35.000 za prelazak cenzusa.

"Jako je važno da što veći broj naših sunarodnika uzme učešća u izbornom procesu i glasa za "Srpsku listu" koja je jedinstvena, koja je okupila sve političke predstavnike i aktere na Kosovu koji iole imaju uticaja u srpskoj zajednici na Kosovu," rekao je on.

Izbore na Kosovu, kako je najavljeno, pratiće skoro 3.000 posmatrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: