Mišković bez pasoša još tri meseca

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je produžio za još tri meseca meru oduzimanja pasoša vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću.

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

16:44

Default images

Time mu je onemogućeno putovanje u inostranstvo bez posebnog odobrenja suda.

Tom odlukom sud je odbio žalbu Miškovićeve odbrane i potvrdio je rešenje prvostepenog suda kojim mu je sredinom aprila produžena mera oduzimanja putne isprave i zabrana napuštanja boravišta, kao i teritorije republike Srbije bez odobrenja suda, izjavila je Tanjugu portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Mišković, kome se sudi zbog optužbi da je sa još 10 optuženih oštetio putarska preduzeća, takođe je upozoren da mu može biti određena i teža mera ukoliko prekrši izrečene zabrane, dodala je Piljićeva.

U obrazloženju rešenja Apelacionog suda navodi se, pored ostalog, da postoji opravdana sumnja od opasnosti od bekstva Miškovića, s obzirom na to da je vlasnik, suvlasnik i odgovorno lice u većem broju preduzeća u Srbiji, na Kipru, Holandskim Antilima i Devičanskim ostrvima.

Podseća se i da je u prethodnom periodu izgradio brojne lične i poslovne kontakte, kako u zemlj,i tako i u inostranstvu, da poseduje i znatna finansijska sredstva.

Prilikom odluke o produženju pomenute mere Apelacioni sud je imao u vidu i težinu krivičnog dela za koje se tereti, visinu zakonom proipisane kazne (do 10 godina zatvora), da je pred Specijalnim sudom u toku glavni pretres u fazi iznošenja odbrane optuženih.

Takođe, smatra da jemstvo od 12 miliona evra u gotovini ne isključuje sumnju da bi Mišković mogao da postane nedostupan pravosudnim organima Srbije.

Apelacioni sud je, takođe, odbio žalbe branilaca vlasnika “Nibens grupe” Mila Đuraškovića, kome se sudi u istom procesu sa Miškovićem, i potvrdio rešenje Specijalnog suda kojim mu je produžen kućni pritvor za još tri meseca.

Sud na svaka tri meseca, shodno zakonu, proverava da li ima razloga za produženje mera za obezbeđenje prisustva okrivljenih.

Miškoviću je oduzet pasoš i izrečena zabrana napuštanja boravišta 23. jula prošle godine, kada je uz jemstvo od 12 miliona evra u gotovini pušten iz pritvora.

Od kada se brani sa slobode, vlasnik „Delta holdinga" se do sada tri puta obraćao sudu da mu vrati putnu ispravu i omogući put u inostranstvo na sastanke s poslovnim partnerima.

Sud je samo u decembru prošle godine Miškoviću odobrio put u London i privremeno mu vratio pasoš, dok je u januaru i aprilu odbio njegove zahteve za putovanja u Holandiju i Italiju.

Mišković je na suđenju u više navrata apelovao na sud da mu vrati pasoš, jer je on vlasnik više firmi u inostranstvu i da je pasoš njegovo sredstvo za rad.

Suđenje za zloupotrebe sa putarskim preduzećima mu se nastavlja u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: