Štajnmajer u Kijevu, Jacenjuk u EU

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer doputovao je u Ukrajinu kako bi se založio za pregovore Vlade u Kijevu i proruskih separatista na istoku.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.05.2014.

08:38

Default images

Štajnmajer se na kijevskom aerodromu sastao sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, pre nego što je produžio za Odesu, luku na Crnom moru koja je bila poprište sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika, preneo je Rojters.

Ocenivši da je situacija u nekim delovima Ukrajine i dalje opasna, on je naglasio da su predstojeći predsednički izbori u toj zemlji od ključnog značaja i izrazio nadu da će odziv biti veliki.

Lideri Donjecka i Luganska poručili su juče da izbori 25. maja, koje Zapad smatra ključnim za uspostavljanje reda u zemlji, neće biti održani u Donjecku.
"Podržavamo vaše napore za pokretanje nacionalnog dijaloga, pod ukrajinskom palicom, putem okruglih stolova, na centralnom i regionalnom nivou", rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Nadam se da će pod tim uslovima biti moguće preduzeti korake za vraćanje okupiranih zgrada i eventualno razoružanje ilegalnih grupa", dodao je nemački ministar.

Jacenjuk je zahvalio nemačkom diplomati Volfgangu Išingeru za pripremu okruglog stola koji bi, prema navodima Kijeva, mogao da počne u sredu.
Vlasti u Kijevu nisu želele da kažu koje će grupe učestvovati na tim razgovorima, ali vršilac dužnosti predsednika Aleksandar Turčinov rekao je da "teroristi" nisu pozvani. Moskva upozorava da razgovori ne mogu da uspeju bez direktnog dijaloga izmedju Kijeva i separatista.

Jacenjuk bi zatim trebalo da otputuje za Brisel, da bi sa zvaničnicima Evropske komisije razmotrio mere podrške Kijevu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da "podržava" posredovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u rešavanju krize u Ukrajini. To je sinoć saopštio OEBS, posle telefonskog razgovora Putina i predsedavajućeg OEBS-a Didijea Burkhaltera.

OEBS je imenovao nemačkog diplomatu Volfganga Išingera za svog posrednika za Ukrajinu.

Proruski pobunjenici proglasili su juče, nakon referenduma, nezavisnost regiona kod gradova Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i zatražili njihovo pripajanje Rusiji.

Kremlj je juče saopštio da Moskva "poštuje" rezultate referenduma o samostalnosti u ukrajinskim oblastima oko gradova Donjeck i Lugansk. Vlasti u Kijevu i zapadne zemlje saopštile su da neće priznati rezultate referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: