Rusija se meša u ukrajinske izbore

Rusija se na neprihvatljiv način meša u predstojeće predsedničke izbore u Ukrajini koji treba da se održe 25. maja, rekao je britanski ministar Vilijam Hejg.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

15:34

Default images

Rusija organizuje ogromnu propagandu, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg novinarima i dodao da bi neuspeh izbora bio "užasan udarac demokratiji" u zemlji.

Održavanje izbora sve više se dovodi u pitanje zbog spirale separatističkog nasilja na istoku zemlje.

Hejg je rekao ranije danas u intervjuu za četvrti program Bi-Bi-Si (BBC) radija da Rusija namerno širi nerede u Ukrajini da bi se poremetili predsednički izbori.

Britanski šef diplomatije je optužio Moskvu da ne sprovodi ono što je dogovoreno Zzenevskim sporazumom postignitom 17. aprila na sastanku Moskve, Kijeva, SAD i EU.

Hejg se danas u Kijevu sastao sa političkim liderima i vodjama gradjanskog društva uoči izbora 25. maja. Demantovao je da ekstremisti dominiraju zemljom, što optužuje Rusija.

"Ideja da su neki ekstremisti preuzeli ovde vlast je daleko od istine", rekao je Hejg.

Hejg je rekao za radio BBC da Ukrajinci ne mogu da se zastraše i odvrate od izbora neredima "koji se namerno izazivaju i koordiniraju iz druge zemlje, u ovom slučaju Rusije".

"Imaju prava da imaju demokratske izbore, da izaberu svog predsednika", rekao je Hejg i izrazio nadu da će novi šef države biti figura koja ujedinjuje i neko ko može da iskoreni korupciju, sprovede dobar ekonomski program i dovede do smirivanja situacije.

Rekao je da je Zapad potpuno otvoren za diplomatiju i da želi smirivanje situacije u Ukrajini.

Pojačana je diplomatska aktivnost zbog situacije u Ukrajini i predstojećih izbora. U poseti Kijevu danas je i visoki predstavnik UN a u Moskvu na razgovore s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom otputovao je Didije Burkhalter, predsednik Ssvajcarske i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: