O Poglavlju 32 sa EU u oktobru

Pregovori sa Evropskom unijom o poglavlju 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, počinju u oktobru, kaže ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Sreda, 07.05.2014.

00:40

Default images

Ona je u intervjuu za Novosti izrazila uverenje da EU razume specifičnosti odnosa Beograda i Moskve i da se to neće reflektovati na evrointegracione procese Srbije.

"Imamo dobru priliku da preuzmemo inicijativu u sprovođenju reformi, koje su ključne za otvaranje najvažnijih poglavlja. Jedno od njih je poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, što se poklapa sa okosnicom rada nove vlade - efikasnijim funkcionisanjem i kontrolom trošenja budžetskih sredstava, bez čega nema uspešne borbe protiv korupcije. Očekivali smo da ćemo to poglavlje otvoriti ranije, ali će se, iz tehničkih razloga, to najverovatnije desiti u oktobru", istakla je ona.

Na komentar da iz Brisela stižu poruke da će otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 teško početi pre 2015. godine, Joksimovićeva je rekla da, "iako se često može čuti oprezan komentar da je to previše optimistično", Srbija čini sve da do kraja godine ta poglavlja, "koja sublimiraju suštinu vladavine prava", budu otvorena.

"Da bi se taj cilj ostvario, moramo da intenziviramo reformu pravosuđa, policije, sređivanje stanja u medijima, uz jačanje manjinskih i ljudskih prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", istakla je ona.

Na pitanje kada bi moglo da bude otvoreno poglavlje 35, koje obuhvata i pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom i šta će tačno obuhvatiti, ministarka Joksimović je rekla da je to poglavlje specifično, ali da je za Srbiju važno da se brojna tehnička pitanja mogu rešavati kroz priznatu i dogovorenu formu briselskog dijaloga.

"Za to poglavlje smo upravo u fazi odgovora na drugi krug pitanja i očekujem da ćemo nakon toga dobiti izveštaj sa skrininga", ukazala je ona.

Upitana hoće li Srbija morati da prizna nezavisnost KiM pre članstva u EU, Joksimovićeva je napomenula da je Beograd u dosadašnjem toku pregovora pokazao ozbiljnost i spremnost da dijalogom dođemo do održivih rešenja.

"Opredeljeni smo za nastavak dijaloga i smatram da nema potrebe za novim uslovima. Stav Srbije je jasan - nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", istakla je ona.

Povodom događaja u Ukrajini, ministarka Joksimović je rekla da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da to nosi izvesna prava i obaveze.

"Iako postoji visok stepen saglasja u evropskoj spoljnoj politici, ni ona do kraja nije podudarna među svim zemljama članicama. Srbija apsolutno poštuje teritorijalni integritet kao princip međunarodnih odnosa. Istovremeno, ne možemo da zanemarimo, nijednog trenutka, za nas dragocenu političku podršku i ekonomsku važnost i značaj Rusije. Verujem da EU razume specifičnosti naših odnosa, i da se to neće reflektovati na naše evrointegracione procese", istakla je Jadranka Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: