Kijev vratio vojnu obavezu

Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov dekretom je vratio vojnu obavezu kako bi se izašlo na kraj sa sve gorom situacijom na istoku i jugu zemlje.

Izvor: B92

Petak, 02.05.2014.

08:52

Default images

Turčinov je u sredu priznao da su državne snage bespomoćne da se izbore s nemirima u nekim oblastima, ističući da je sada cilj da se spreči njihovo dalje širenje, prenosi BBC.

Ukrajina krivi Rusiju za organizovanje osvajanja brojnih javnih zgrada na istoku zemlje, što Moskva poriče.

Blizu ukrajinske granice je prema nekim procenama stacionirano oko 40.000 ruskih vojnika, a Turčinov napominje kako je Ukrajina u "punoj borbenoj gotovosti" strahujući od ruske invazije, naveo je BBC.

Prema proceni stranih dopisnika u Ukrajini, vojne snage ove zemlje broje oko 130.000 ljudi, a ta cifra bi uz učešće rezervista mogla da se popne na milion.

Kijev je ukinuo obavezno služenje vojnog roka za mlade muškarce krajem 2013, na osnovu zakona koji je predložio tadašnji predsednik Viktor Janukovič.

U to vreme, Janukovič je isticao da će Ukraina sprovesti vojne reforme kako bi bila uvedena "profesionalna vojska".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: