Obama: Rusija krši sporazum

Američki predsednik Barak Obama optužio RUsiju da se ne pridržava sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila o razrešenju krize u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

08:12

Default images

To je inače, njegov prvi komentar na tu temu od pomenutog sastanka.

"Postojala je određena mogućnost da će Rusija posle sastanka u Ženevi krenuti boljim putem. Zasad smo, međutim, mogli da vidimo samo to da se oni ne pridržavaju dogovora", izjavio je Obama tokom zvanične posete Tokiju, a prenela je agencija AFP.

"Umesto toga i dalje vidimo kako zli, naoružani ljudi preuzimaju zgrade lokalnih samouprava i maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, kao i da destabilizuju region. Pored toga, nismo videli da je Rusija istupila i kritikovala te postupke", istakao je predsednik SAD.

On je naveo da je, sa druge strane, vlada u Kijevu preduzela veoma konkretne korake, uključujući usvajanje zakona o amnestiji i čitav niz reformi ustava, što je u skladu sa onim što je dogovoreno u Ženevi.

Obama, koji je juče stigao u Japan na početku svoje azijske turneje, dodao je da je od početka bio pesimističan u pogledu toga da će se Rusija pridržavati onoga dogovorenog u Ženevi. "Već smo uveli sankcije koje su imale uticaja na rusku privredu, ali i dalje gajimo nadu i mogućnost da će se kriza rešiti diplomatskim putem. Sa druge strane, veoma jasno smo istakli da ta kriza neće biti rešena na vojni način", istakao je Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: