"Saradnja sa Zapadom bez prepreka"

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da ništa ne sprečava normalizaciju odnosa Rusije i Zapada koji su, zbog situacije u Ukrajini, najgori od Hladnog rata.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 19.04.2014.

12:11

Default images

Putin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da "misli da ništa ne sprečava normalnu saradnju".

"To ne zavisi od nas. Ili ne samo od nas. To zavisi od naših partnera", rekao je ruski predsednik.

On nije naveo kakve specifične mere bi, po njemu, Zapad trebalo da preduzme, ali je njegov portparol juče ukazao da je veoma bitan faktor nepoštovanje koje Zapad pokazuje prema Rusiji, tretirajući je "kao nevaljalog đaka".

Putin je ovo izjavio dva dana pošto su, suprotno očekivanjima, šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u Ženevi postigli sporazum o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini.

Ruski predsednik je ocenio i da će Rusija imati bolje odnose sa NATO kada u oktobru na mestu generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena bude zamenio Jens Stoltenberg, bivši premijer Norveške.

"Imamo vrlo dobre odnose, uključujući i lične odnose. To je jedna vrlo ozbiljna i odgovorna osoba", rekao je Putin govoreći o Stoltenbergu.

Putin je ove sedmice optužio Andersa Foga Rasmusena da je krišom snimio jedan privatni razgovor koji su vodili dok je sadašnji seketar NATO bio na funkciji premijera Danske.

"Državna odlikovanja Rusima koji su se istakli tokom pripajanja Krima"

Putin je nagovestio da će dodeliti odlikovanja Rusima koji su se istakli tokom pripajanja Krima, koji Zapad još uvek smatra delom Ukrajine.

"Naravno da će biti državnih odlikovanja", odgovorio je Putin na novinarsko pitanje.

Ruski predsednik je odbacio kritike na račun krimskog referenduma o nezavisnosti, istakavši da bi bilo "nemoguće namestiti" da 83 odsto stanovnika tog poluostrva izađe na referendum.

Putin je odbacio poređenja zapadnih analitičara između ruskih antiterorističkih operacija u Čečeniji devedesetih godina i akcija koje preduzima ukrajinska vlada protiv proruskih separatista.

"To (u Čečeniji) su bile organizovane, dobro pripremljene grupe, snabdevene i naoružane iz inostranstva. To je velika razlika", istakao je ruski predsednik.

Putin je u intervjuu pozitivno ocenio rad ruske vlade "u uslovima prilično komplikovane međunarodne ekonomske situacije", ali je naglasio da se ona mora orijentisati na prevazilaženje problematičnih pitanja, kako bi bio nastavljen razvoj na privrednom i socijalnom planu.

Osvrćući se na ruski zahtev da Kijev reši pitanje dugovanja za gas, Putin je istakao da to pitanje nije u vezi s tekućim političkim procesima u Ukrajini.

"Mi ne povezujemo ekonomiju sa političkim procesom u Ukrajini. Ne želimo ni da potkopamo ukrajinsku privredu, niti da dovodimo u pitanje pouzdanost tranzita gasa prema Evropi", istakao je Putin.

On je pozvao sve evropske zemlje, sve države zainteresovane za podršku ukrajinskoj privredi, da se uključe u proces pomoći toj zemlji i ponude mere za finansiranje njenog budžeta.

Moskva: Pomoć Ukrajini, odgovornost na Kijevu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da će Rusija pružiti snažnu pomoć Ukrajini, kako bi prebrodila krizu u kojoj se nalazi, naglašavajući da odgovornost za smanjenje tenzija pre svega snose ukrajinske vlasti.

Rusko ministarstvo je u saopštenju navelo da se zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin sastao sa proruskim kandidatom na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini, zakazanim za 25. maj.

"Ruska strana navela je da bi o svim pitanjima vezanim za rešavanje međunarodne političke krize trebalo da odluče Ukrajinci, u saradnji sa specijalnom posmatračkom misijom OEBS-a. Rusija je spremna da tome pruži najširu podršku", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: