Korejke traže izvinjenje Japana

Svake sedmice u poslednje 22 godine, grupa starijih žena iz Južne Koreje "kampuje" ispred japanske ambasade u Seulu.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

14:58

Default images

Istrajne demonstrantkinje traže svih ovih godina samo jedno - izvinjenje zato što su uoči i tokom Drugog svetskog rata bile seksualne robinje japanskih vojnika.

Različite japanske vlade insistiraju da su se "ženama za utehu", kako su ih zvali, izvinili javno još pre dve decenije.

Kako piše CNN, iako je prošlo skoro 70 godina od kraja Drugog svetskog rata, pitanje "žena za utehu" i danas pogoršava odnose Seula i Tokija na najvišem nivou, a prvi korak ka rešavanju je današnji susret predstavnika dve zemlje, koje nastoje da poboljšaju odnose uoči posete američkog predsednika Baraka Obame regionu, sledeće sedmice.

Japanski premijer Šinzo Abe i južnokorejska predsednica Park Geun Hje sastali su se samo jednom otkad su stupili na dužnost: premijer je na funkciji još od 2006, dok je predsednica izabrana 2012. Njihov jedini susret organizovan je prošlog meseca i to isključivo zahvaljujući Obami - koji ih je "spojio" jer je Sjedinjenim Državama veoma stalo do poboljšanja međusobnih odnosa njihova dva glavna saveznika u regionu.

Kako je saopštilo japansko ministarstvo spoljnih poslova, tada je dogovoreno angažovanje obe strane "u intenzivnim razgovorima o različitim temama i na različitim nivoima".

Jedna od neizbežnih tema su, svakako, i "žene za utehu", a to pitanje i danas razbuktava strasti na obe strane.

Mnoge žrtve u međuvremenu su umrle od starosti i, prema podacima južnokorejske vlade, živo je još 55 nekadašnjih robinja.

U Japanu, mali, ali bučan deo opozicije i danas tvrdi da je na delu bila "državna prostitucija" i traži reviziju čuvene Konove izjave iz 1993, u kojoj je liberalni japanski političar Johej Kono - tada generalni sekretar vlade - prihvatio odgovornost Japana za regrutovanje "žena za utehu" i izrazio "iskreno izvinjenje i kajanje".

Šinzo Abe je odbacio mogućnost povlačenje te izjave i obrazložio: "Osećam duboki bol kad pomislim na 'žene za utehu' koje su iskusile neizmerljiv bol i patnju, i to je osećanje koje delim sa svojim prethodnicima."

Priča da se 200.000 žena, uglavnom Korejanki, bavila "državnom prostitucijom" za carsku vojsku, razbesnela je bivše robinje - jer one insistiraju da su na silu ili na prevaru odvedene iz Koreje, pošto su im obećavani drugačiji poslovi.

Kim Bok Dong danas ima 89 godina i kaže da je od svoje 14. godine sa vojskom transportovana u nekoliko zemalja, tokom osam godina: "Svake nedelje, vojnici su dolazili u bordel od osam ujutro do pet popodne. Subotom, od podneva do pet... plus radnim ranima. Na kraju sedmice, nisam bila u stanju da stojim. Bila sam fizički uništena."

Ona kaže da je japanska vojska upropastila njen život i ljuta je kad čuje da neki u Japanu dovode u pitanje položaj "žena za utehu", nazivajući ih "državnim prostitutkama".

Profesor Univerziteta u Seulu Jang Ki Ho ističe da je "dok god je tih 55 žena živo, stvar je u rukama južnokorejske javnosti": "One žele da ih japanska vlada prizna, izvini se, obešteti ih, kao i da uči japansku decu da je njihova vlada počinila zločine prisiljavajući mlade Korejanke na seksualno ropstvo."

Jang primećuje i da je Japan protiv nastojanja Južne Koreje da internacionalizuje ovo pitanje, jer smatra da bi ga trebalo rešavati bilateralno - a korak od kojeg ne bi trebalo očekivati previše, ali je ipak početak, jeste i današnji sastanak.

Po mišljenju profesora Hadžime Izumija, sa Šizuka univerziteta u centralnom Japanu, potrebno je "još vremena" i smena generacija da bi pitanje "žena za utehu" bilo rešeno: "To i nije tako staro pitanje, pošto je zapravo pokrenuto tek devedesetih godina, a Japan i Južna Koreja posmatraju ga sa potpuno različitih aspekata. Nikad se neće složiti dok postoji takav raskorak u viđenju stvari. Možda neće biti rešeno još 20 godina..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: