Hamas pohvalio napad na Izraelce

Palestinski premijer Ismail Hanije iz Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, pohvalio je jučerašnji oruženi napad, u kome je ubijen jedan Izraelac.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

18:56

Default images

Hanije je rekao da je taj napad kraj Hebrona "vratio u život put otpora" protiv Izraela, upozorivši na još više napada na palestinskoj teritoriji.

Napad se dogodio uoči početka Pesaha kada se porodice okupljaju posle zalaska sunca na večeri. Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, a još juče je Islamski džihad saopštio da je to "prirodan odgovor na zločine Izraela".

Hamas i Izrael su inače ljuti neprijatelji koji su se nekoliko puta sukobljavali otkako je ta miltantna organizacija silom preuzela kontrolu nad pojasom Gaze, sredinom 2007, pobedivši snage lojalne sekularnom Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Te dve najveće palestinske organizacije se nisu pomirile, uprkos pokušajima da se to postigne i Hamas sada vlada Gazom, a Fatah delovima Zapadne obale, podseća Asošijeted pres.

“Mi ćemo reći neprijatelju i svakome ko misli da je u stanju da ukroti Zapdnu obalu... Zapadna obala će biti buduća tačka naše borbe s naprijateljem", rekao je Hanije.

Izraelski mediji su naveli da je ženi rečeno u bolnici da joj je četrdestogodišnju suprug poginuo. Njihov devetogodišsnji sin je ranjen. Taj napad bi samo mogao da iskomplikuje napore SAD da spasu izraelsko-palestinske mirovne pregovore koji su u krizi.

Palestinci žele da osnuju nezvisnu državu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, s istočnim Jerusalimom, kao glavnim gradom, zapravo na teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine od Egipta i Jordana.

Dve decenije mirovnog procesa nisu dale rezultata i najnoviji pokušaj posredovanja SAD, koji je pokrenuo državni sekretar Džon Keri krajem jula, takođe je dospeo na ivicu propasti. Prvobitno je bilo planirano da se sporazum postigne do kraja aprila, ali napretka nije bilo, pa je Keri nastojao da dve strane pristanu na okvir sporazuma koji bi omogućio da se pregovori nastave. Međutim, na videlo su izbila neslaganja i oko uslova za nastavak pregovora.

Napadi kao što je taj koji se dogodio u ponedeljak bili su česti na Zapadnoj obali tokom izraelsko palestinskih sukoba prošle decenije ali je nivo nasilja značajno smanjen poslednjih godina.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem navodi da su Palestinci ubili 17 izraelskih civila na Zapadnoj obali od 2009,ne računajući najnoviju žrtvu. Ta organizacija je oštro osudila napad, istakavši da se "napadi protiv civila unutar izraelskih granica ne razlikuju od napada na naseljenika koji žive na Zapadnoj obali" i dodavši "da je tvrdnja kako postoji opravdanje za ubistva naseljenika, kao deo borbe protiv izraelske okupacije pravno i moralno bez osnova".

Godine 2002. u jeku drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije palestinski bombaš samoubica se digao u vazduh tokom proslave Pesaha u hotelu u primorskom grtadu Natanija u Izraelu, ubivši 30 ljudi i ranivši više od 100.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: