Tužilaštvo hoće pritvor za Bijelića

Više tužilaštvo donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Aleksandra Bijelića i 8 okrivljenih zbog sumnje da su oštetili budžet Beograda za 5,5 miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

15:38

Default images

Beogradsko tužilaštvo sumnjiči Aleksandra Bijelića, Radovana Drču, Slavka Božića, Nadu Ćuvić, Mileta Zekića, Marka Blagojevića, Danku Šotru, Slobodana Stevića i Elizabetu Trohu da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja kojim su oštetili budžet grada Beograda za iznos od, kako se navodi, 642 miliona dinara.

Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi da je policija u predistražnom postupku utvrdila da su 16.09.2009. do 22.12.2009. godine oni izvršili malverzacije prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu i zato traži da Viši sud okrivljenima odredi pritvor.

Tužilaštvo je nakon saslušanja Bijelića i ostalih osumnjičenih navelo da je istraga pokrenuta protiv bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića, bivšeg direktora Agencije za investicije i stanovanje Gradske uprave grada Beograda Marka Blagojevića, predsednice Komisije za javnu nabavku radova na rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra Branke Šotre, članova Komisije za javnu nabavku na rekonstrukciji Bulevara Slobodana Stevića i Elizabete Trohe, pomoćnika direktora Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda Radovana Drče, osnivača Privrednog društva "Balkan gradnja" Slavka Božića i Nade Ćuvić, kao i direktora tog privrednog društva Mileta Zekića.

Dodaje se da je policija utvrdila da su od septembra do decemra 2009. godine okrivljeni Blagojević, Šotra, Stević i Troha nevršenjem svoje službene dužnosti omogućili pribavljanje imovinske koristi osnivačima Privrednog društva „Balkan gradnja" u iznosu većem od 1.500.000. dinara. Kako se dodaje, njih su u tome podstrekavali okrivljeni Bjelić, Drča, Božić, Ćubić i Zekić.

Po oceni Višeg javnog tužilaštva, okrivljeni Blagojević, Šotra, Stević i Troha izvršili su krivično delo zloupotrebe službenog položaja, a Bjelić, Drča, Božić i Ćubić krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, dok je Zekić izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Beogradska policija juče je Bjeliću i njegovim bivšim saradnicima odredila policijsko zadržavanje od 48 sati.

Aleksandar Bijelić, bivši direktor Agencije za investicije Marko Blagojević i još pet osoba saslušani su u subotu u predistražnom postupku u vezi sa rekonstrukcijom Bulevara kralja Aleksandra, saopštila je tada Direkcija policije i Policijska uprava Beograda, navodeći da se sumnja da je nezakonitim izborom ponuđača budžet Grada Beograda oštećen za oko šest miliona evra.

Lider DS Dragan Đilas rekao je u subotu da niko iz njegovog tima u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda nije prekršio zakon, uključujući i Bijelića i Blagojevića.

Bijelić je na konferenciji za novinare, koja je održana prošle sedmice, izjavio da je sve radio po zakonu i da je spreman da se odazove pozivu nadležnih organa, a imovinu uredno prijavljivao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: