Jacenjuk ipak zaobišao demonstrante

Demonstranti u Donjecku tvrde da sa njima niko nije razgovarao, iako je privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk danas bio u tom gradu.

Izvor: B92

Petak, 11.04.2014.

18:55

Default images

Situacija u Lugansku i Donjecku je i dalje veoma napeta.

Kako javlja naša reporterka sa mesta zbivanja, Jacenjuk je danas u Donjecku razgovarao sa predstavnicima vlasti koje je postavio Kijev. Demonstranti su razočarani, jer njih niko nije pozvao na razgovor.

Privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk hitno je danas otputovao na istok, gde je trebalo da razgovara sa lokalnim liderima u pokušaju da izdejstvuje da građani mirno napuste vladine zgrade koje su zauzeli.

Međutim, kako prenose agencije, Jacenjuk se u Donjecku sastao samo sa regionalnim ukrajinskim predstavnicima, ali ne i sa proruskim separatistima, koji traže održavanje referenduma. Sud u Harkovu zabranio je održavanje svih skupova u tom gradu, dok u Lugansku demonstranti i dalje ne odustaju od protesta.

"Ovde smo zbog želje da se izvrši federalizacija. Tražimo da naš region dobije šira ekonomska i politička prava", kaže jedna od žena koje i danas protestuju u tom gradu.

Ruska agencija Itar Tas javlja da je ukrajinska specijalna jedinica Alfa odbila da interveniše, navodeći da su rekli da prema zakonu mogu da intervenišu samo kada se oslobađaju taoci ili u borbi protiv terorista.

Neki od stanovnika Donjecka koji ne učestvuju u demonstracijama samo žele da se situacija smiri. Jedna devojka kaže da želi da se situacija smiri, da je Ukrajinka i da bi volela da i dalje živi u Ukrajini. "Pa ako dobijemo više autonomije, odlično".

U međuvremenu, do ozbiljnih uličnih sukoba došlo je u Odesi, gde je sedmoro ljudi povređeno u tuči, a pucano je na Olega Careva, kandidata za predsednika Janukovičeve Partije regiona.

Nekoliko desetina ukrajinskih desničara okupilo se ispred hotela u kome je Carev odseo, pokušavajući da ga napadnu. Nakon toga je došlo do žestoke tuče s njegovim, proruski orijentisanim, pristalicama.

Rusi, preko šefa diplomatije Sergeja Lavrova, ističu da je smirivanje situacije u Ukrajini moguće ako se odustane od pokušaja legitimizacije vlasti formirane nakon svrgavanja Viktora Janukoviča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: