SAD:Šok zbog smrtnih kazni u Egiptu

SAD su danas saopštile da su šokirane presudom egipatskog suda koji je izrekao smrtnu kaznu za 529 pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

23:37

Default images

Sud je ovako odlučio posle dvodnevnog suđenja na osnovu optužbi za ubistvo jednog policajca i napada na policiju.

"Duboko smo zabrinuti i, rekla bih, prilično šokirani izricanjem smrtne kazne za 529 Egipćanja u vezi sa smrću jednog policajca", rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

Harf je dovela u pitanje da li su osuđeni imali suđenje u skladu sa međunarodnim normama.

"Oni mogu da ulože žalbu, ali jednostavno se čini nemogućim da se na pravedan način i u skladu sa međunarodnim standardima dokazi razmotre za 529 optuženika za dva dana suđenja", navela je Harf.

"To nekako prkosi logici", istakla je ona.

Harf je dodala da SAD pozivaju egipatsku vladu da se pritvorenicima u Egiptu obezbedi pravičan proces koji će poštovati građanske slobode, prenela je agencija AFP.

SAD će i ubuduće sarađivati sa Egiptom, kazala je Harf, navodeći da Vašington veze sa Kairom smatra "važnim odnosom".

Sud na jugu Egipta, u gradu Minija, izrekao je presudu Morsijevim pristalicama posle samo dva ročišta, a advokati optuženih se žale da im tokom procesa nije bilo omogućeno da iznesu argumente odbrane.

Više od 150 optuženih je prisustvovalo suđenju, dok je ostalima suđeno u odsustvu pošto su u bekstvu, a 16 ih je oslobođeno optužbi.

Osuđenih 529 članova pokreta Muslimanska braća deo su grupe od 545 Morsijevih pristalica protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog ubistva jednog policajca i pokušaj ubistva još dva pripadnika policijskih snaga, kao i zbog napada na policijsku stanicu i drugih akata nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: