“Lakše bi bilo da ošamarim Tačija”

Premijer Srbija Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija 2020. godine mogla da bude na agendi za ulazak u EU kao punopravna članica.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

11:27

Default images

Dačić je poručio da Srbija pri tome mora da bude posvećena nastavku tih pregovora, kao i nastavku dijaloga sa Prištinom.

"Šta god da neko bude pričao o ovoj vladi, ona će ostati u istoriji Srbije kao vlada za čijeg mandata su počeli pregovori o članstvu Srbije u EU. To je istorijski domet po tome što nam otvara prostor da 2020. godine možda budemo na agendi za ulazak u EU kao punopravan član", rekao je Dačić na Kopaonik biznis forumu.

"Meni bi bilo mnogo lakše i lepše u predizbornoj kampanji da ošamarim (Hašima) Tačija nego da pregovaram sa njim, što sam mu i rekao u Briselu - da bi bilo lepo da se sada pobijemo pred izbore", kazao je premijer.

Ipak, naveo je on, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton traži da se sada nastave pregovori.

"Hteli su da 13. marta bude nastavak pregovora, što je poslednji dan kampanje i baš tada treba da se vidim sa Tačijem - to je baš fina kampanja", rekao je Dačić govoreći o tome da oni koji vrše vlast moraju da budu odgovorni, da se suočavaju sa teškim svakodnevnim problemima koji često nisu u skladu sa njihovim političkim interesima.

Dačić je izjavio da formiranje kosovske vojske, koje najavljuje Priština, nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

"To nije po Briselskom sporazumu. Oni to odranije najavljuju, ali smo mi zato tražili garancije od Kfora i NATO-a da, ako se nekada i formira ta kosovska vojska, da ona ne dolazi na sever bez odobrenja Kfora”, rekao je Dačić.

On je precizirao da je Srbija te garancije dobila od NATO-a i izrazio nadu da će se to i sprovesti u praksi.

Premijer Dačić poručio je učesnicima Kopaonik biznis foruma da bi trebalo više da cenimo sopstvene potencijale i da budemo ponovo jaki kao u doba Nemanjića.

"Neće se ljutiti nemački ambasador i ambasadori EU što ću podsetiti da Srbija sada obeležava 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, koji je potpisao prvi međunarodni dokument sa tadašnjim vladarom Barbarosom u Nišu. Stefan Nemanja se potpisao, a Barabarosa je stavio palac", naglasio je Dačić.

"Hoću da kažem da treba malo više da cenimo sami sebe i da radimo u interesu naše zemlje i ponovo budemo jaki kao u vreme Nemanjića", tim rečima je Dačić zaključio obraćanje na Kopaonik biznis forumu.

Dačić je izjavio da je potrebna što šira saglasnost o promenama u ekonomiji i da nema dileme povodom toga koji su osnovni pravci reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: