Ukrajina: Zakon o jeziku što pre

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksander Turčinov zatražio je formiranje radne grupe koja bi što pre trebalo da napravi nacrt novog zakona o jeziku.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

20:49

Default images

Turčinov je rekao da bi novi zakon, čiji bi nacrt hitno trebalo da stupi na snagu, za razliku od prethodnog bio izbalansiran i uzimao bi u obzir interese istočnih i zapadnih regiona Ukrajine, svih etničkih grupa i manjina, saopštila je pres služba vladajuće stranke "Otadžbina".

Nacrt zakona sastavila bi komisija, odnosno radna grupa koja bi okupila lingviste, filologe i sociologe, preneo je Itar-Tas.

Ukrajinski parlament ukinuo je Zakon o principima državne politike o jeziku iz 2012, po kojem je ruski imao status regionalnog jezika u regionima kojima je maternji za najmanje 10 odsto stanovnika.

Ruski je tad dobio status regionalnog jezika u 13 od 27 ukrajinskih regiona.

Visoka komesarka za nacionalne manjine OEBS-a Astrid Tors, upozorila je da odluka parlamenta da povuče ovaj zakon može da dovede do novih nemira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: