Timošenko može da bude predsednica

Bivši ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić smatra da bi Julija Timošenko mogla da postane predsednica Ukrajine.

Izvor: B92

Nedelja, 23.02.2014.

16:35

Default images

Gostujući u vestima TV B92 Lazić je naveo i da je ovo definitivno kraj vladavine Viktora Janukoviča.

"Pad Viktora Janukoviča stvara povoljnije uslove da izbori, koji su zakazani već za 25. maj, budu fer i demokratski. Da je Janukovič ostao, sigurno ti izbori ne bi bili demokratski", samatra Lazić.

On je rekao da do izbora nema mnogo vremena i da nova vlast pokušava da demontira ono što je od sistema Janukoviča ostalo i da stvori novi sistem.

Lazić kaže da Ukrajina svakako mora da računa na podršku SAD, EU i Rusije.

Bivši ambasador Srbije u Ukrajini smatra da bi Julija Timošenko mogla da postane predsednica Ukrajine.

"Julija Timošenko je veliki simobl u Ukrajini. Ona je pokazala da je sve izdržala i da politički nije slomljena. Dobila je i podršku iz sveta i ona može ozbiljno da konkuriše za mesto predsednika, ako odluči da se kandiduje", rekao je Lazić.

Oko 5.000 ljudi okupilo se danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu, protestujući protiv povratka bivše premijerke Julije Timošenko u politiku.

Njen politidčki povratak nije nikad bio medju zahtevima demonstranata, već je tražena promena celokupnog sistema vodjenja zemlje, stoji u rezoluciji usvojenoj nakon današnjeg protesta, izveštava Itar-Tas.

Timošenkova je juče, na osnovu odluke ukrajinskog parlamenta, puštena iz zatvora i odmah po dolasku u Kijev je objavila kako će se kandidovati na predsedničkim izborima zakazanim za 25. maj.

U Kijevu je danas mirno. Oleksander Turčinov preuzeo dužnosti predsednika države. Stranka Viktora Janukoviča optužila je svog predsednika da je kriv za smrt demonstranata.

Savetnica ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, čiji je opoziv juče izglasan u ukrajinskom parlamentu, izjavila je danas da on ne planira da napusti zemlju i da će nastaviti da obavlja svoje predsedničke dužnosti. Ona je rekla i da se on trenutno nalazi u Harkovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: