OEBS i NATO: Vratite se dijalogu

OEBS pozvao ukrajinske vlasti da učine sve da se smanje tenzije u toj zemlji, a NATO apelovao da se ne upotrebljava vojna sila prema narodu.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

22:06

Default images

Švajcarska, koja zemlja koja trenutno predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) apelovala je danas na ukrajinske vlasti da učine sve da smiri rizična situacija u zemlji dok je NATO pozivao vlasti da izbegavaju upotrebu vojne sile protiv svog naroda i vrate se političkom dijalogu.

Švajcarski ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter rekao da je hitna akcija od vitalnog značaja za zaustavljanje krvoprolića i smirivanje situacije u zemlji, koja ide u izuzetno opasnom smeru, navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Vreme je da sve strane urade što je u njihovoj moći da smire nasilje i da se okrenu političkom rešenju", naveo je Burkhalter.

Švajcarska predlaže uključivanje nepristrasnog međunarodnog posrednika koji bi radio zajedno sa istaknutim ukrajinskim ličnostima kao i da se pošalje međunarodni kspertski tim koji bi utvrdio činjenice o nasilnim incidenatima i kršenju ljudskih prava tokom krvavih protesta u Ukrajini.

S druge strane komandant NATO snaga u Evropi, američki general Filip Bridlav apelovao je danas na ukrajinske lidere da izbegavaju vojnu silu protiv svog naroda i pozvao na dijalog sa novim vojnim rukovodstvom zemlje.

"Pozivam novo vojno rukovodstva Ukrajine da otvori dijalog sa nama (NATO) kako bi se situacija rešila mirnim putem", rekao je Bridlav na tvideru i zatražio od "odgovornih ukrajinskih lidera da izbegavaju upotrebu vojne sile protiv naroda Ukrajine", prenela je agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: