Izetbegović ne da ostavku

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne misli da je izlaz iz situacije u Bosni, koju su potresle masovne demonstracije, njegova ostavka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

08:58

Default images

S druge strane, predsedavajući tog Predsedništva Željko Komšić tvrdi da bi za njega to bilo "veliko olakšanje".

Gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV, Izetbegović je rekao da su njemu građani na izborima dali "ogroman broj glasova", pa je stoga, kako kaže, dužan da čuva stabilnost i bezbednost zemlje.

"Ne, ne mislim da moja ostavka izlaz iz ove situacije… Ja ću ostati do kraja da branim stabilnost i bezbednost zemlje”, naveo je Izetbegović na direktno pitanje da li će podneti ostavku, ukoliko narod to od njega bude tražio.

Na isto pitanje predsedavajući Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić je rekao da bi, ukoliko građani to od njega traže, podneo ostavku.

"Da, dao bih ostavku. Verujte, i to čini mi se sa olakšanjem, ako ćete mi verovati ozbiljnim olakšanjem", rekao je Komšić za FTV, preneo je sarajevski "Dnevni avaz".
Beta-AP
Istovremneo, agencije prenose da se jučerašnji protest građana Sarajeva, čiji su učesnici od podneva pa nadalje zatvarali više ulica u gradu, završio sinoć nešto pre 20 sati. Građani su najpre protestovali ispred zgrade Predsedništva BiH, potom ispred Policijske uprave, te ispred Tužilaštva Federacije da bi onda zatvorili više raskrsnica u centru grada, medju kojima i onu ispred Skupštine Federacije BiH. Tokom jučerašnjih demonstracija među učesnicima, čiji broj je protokom vremena narastao i na više od 1.000, bilo je dosta mladih, od kojih su mnogi imali maskirana lica.

Na protestu ispred zgrade Predsedništva BiH zahtevani su, kako je pročitano u proglasu neformalne grupe građana, ostavke vlasti i socijalno pravednije društvo.

Posle okupljanja ispred zgrade Predsedništva BiH, gde je bila blokirana jedna od glavnih centralnih ulica, demonstranti su došli do zgrade policijske uprave Centar uz povike "Pustite nam decu", a kada su videli pripadnike policije, počeli su da uzvikuju "Skinite kacige" i "Decu napolje, lopove u zatvore".
Šef kriminalističke policije Policijske uprave sarajevske opštine Centar Mirsad Šukić poručio je građanima okupljenim na protestu ispred zgrade policije da su svi maloletnici, privedeni tokom nereda u petak u Sarajevu, pušteni na slobodu, posle čega su demonstranti otišli do zgrade Tužilaštva.

Okupljenim građanima je pročitan proglas u kojem se najavljuje da će mirni protesti u Sarajevu biti nastavljeni, traži od političara da priznaju da se radi o buntu naroda, najavljeno je osnivanje Plenuma građana Sarajeva i daje se podrška protestima u svim gradovima Bosne i Hercegovine.

Jedan od učesnika protesta, Anes Polić, u izjavi Tanjugu rekao je da su u proglasu skupljene sve stvari koje bole građane Bosne i Hercegovine. "Prikupili smo ono što nas boli, što se nakupilo ove dve decenije, a to je strašna eksplozija socijalne nejednakosti. Želimo da uspostavimo društvo koje će biti socijalno pravednije", objasnio je on.
Beta-AP
Polić je rekao da demonstranti žele da, pošto je vlada Kantona Sarajevo podnela ostavku, bude formira nova vlada koja bi bila sastavljena isključivo od nestranačkih ličnosti. "Nama nije cilj biti vlast. Želimo da način na koji se ponaša vlast iz korena promeni, ko god to bio", poručio je on, rekavši da je sve počelo radničkim buntom u Tuzli, koji je izazvao eksploziju u celoj zemlji.

Demonstranti su tražili povećanje minimalne penzije na 400 konvertibilnih maraka (100 maraka je nešto manje od 6.000 dinara), prestanak zaduživanja kod MMF-a i prestanak rasta cena komunalija i uvođenja novih nameta. Zahteva se da se nedostajuća sredstva namire oduzimanjem nelegalno stečene imovine kroz reviziju privatizacije, ograničavanjem najviše plate budžetskih korisnika, ukidanjem nepotrebnih putovanja, smanjenjem broja kantona, reduciranjem voznog parka...

Sve to objavljeno je u saopštenju grupa Udar i Revolt koje su okupile građane BiH koji, kako tvrde, žele promene BiH. Učesnici protesta su, pored zahteva za ostavkama vlasti na svim nivoima, ponajviše tražili da se iz pritvora puste mladi koji su bili uhapšeni zbog nereda u demonstracijama u petak, kada su zapaljene zgrada Predsedništva i Kantona Sarajevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: