Ukrajina: I Srbin persona non grata

Ukrajina zabranila ulazak u zemlju bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za 35 stranaca pod sumnjom da su radili sa opozicijom tokom demonstracija

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2013.

08:59

Default images

Ukrajinski dnevni list "Komersant" piše da su ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe proglasili za persone "non grata" Sakašvilija, još 29 Gruzina, pet državljana SAD i jednog Srbina.

Agencija Interfaks je javila da je reč o srpskom državljaninu Marku Ivkoviću "koji je u timu učestvovao u organizovanju revolucije protiv Slobodana Miloševića" i sličan scenario promovisao u Ukrajini.

Kada su u pitanju nepoželjne osobe iz Gruzije, AFP navodi da je reč uglavnom o biznismenima, dok su državljani SAD aktivisti nevladinih organizacija. Prema pisanju "Komersanta", odluka da se 36 osoba proglasi za nepoželjne osobe i uskrati im se ulazak u Ukrajinu, doneta je na zahtev skupštinskog poslanika Olega Careva, koji je rekao da strahuje od "čestih poseta stranih političkih konsultanata".

"Njihove aktivnosti predstavljaju pretnju po državnu bezbednost", rekao je on u apelu vlastima i predao listu "osoba koje možda zastupaju političke interese drugih zemalja".

Agencija AFP je stupila u kontakt sa ukrajinskom bezbednosnom službom i ministarstvom spoljnih poslova, ali tamo nisu mogli da dobiju potvrdu o statusu 36 stranih državljana.

Prošlomesečna odluka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već da se okrene Rusiji, izazvala je masovne proteste u Kijevu koji su u zemlji stvorili političku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: