"SAD zabrinute zbog ruskih raketa"

SAD su izrazile zabrinutost zbog instaliranja ruskih operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander" na teritoriji Zapadnog vojnog okruga (ZVO).

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

23:06

Default images

Ovo je danas saopštila predstavnica Stejt departmenta Meri Harf, komentarišući informacije o dislokaciji "Iskandera" u Kalinjingradskoj oblasti na krajnjem zapadu Rusije.

"Mi smo preneli našu zabrinutost ruskoj vladi. Pozvali smo Rusiju da ne preduzima poteze koji mogu da dovedu do destabilizacije situacije u regionu", rekla je ona a preneo je Itar-Tass.

Harf je, takođe, rekla da je američkoj administraciji poznata reakcija zabrinutosti u zemljama koje su susedi Rusije.

Zabrinutost su izrazile Poljska i baltičke zemlje, navodi ruska državna agencija, podsećajući da je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo informacije iz zapadne štampe o dislokaciji Iskandera na zapadu Rusije i prisustvu raketnih bataljona na teritoriji ZVO.

"Raketne snage i artiljerija ZVO zaista su opremljeni operativno-taktičkim raketnim sistemima Iskander", rekao je načelnik pres službe i informisanja u Ministarstvu Igor Konašenkov.

Pritom je naglasio da "konkretni rejoni dislokacije raketnih bataljona Iskander na teritoriji ZVO nisu u suprotnosti sa bilo kojim međunarodnim sporazumima ili dogovorima".

Itar-Tass je preneo saopštenje Ministarstva inostranih poslova Poljske da je ta zemlja zabrinuta zbog informacije o instaliranju raketnih sistema Iskander blizu njenih granica, na teritoriji Kalinjingradske oblasti, kao i najavu da će Varšava biti prinuđena da održi konsultacije sa njenim partnerima u NATO.

"Instaliranje raketa Iskander protivreči duhu pozitivne poljsko-ruske saradnje, naročito kada je reč o Kalinjingradskoj oblasti, kao i konstruktivnog dijaloga NATO-a i Rusije", naveo je poljski MIP.

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks rekao je da je "jasno da je ovo uznemirujuća vest", ali da ne predstavlja iznenađenje za Rigu.

"To ne menja ravnotežu snaga između NATO-a i Rusije, ali menja ravnotežu snaga u regionu. Pretnja je za nekoliko baltičkih gradova", rekao je Pabriks a prenosi AFP.

Njegov litvanski kolega Juozas Olekas je, takođe, izrazio zabrinutost, dodajući da Vilnjus "prati situaciju" i razmenjuje mišljenja i sa regionalnim partnerima i sa partnerima u NATO, preneo je Itar-Tass.

Ministar odbrane Estonije Urmas Rejnsalu je kazao da "svako jačanje vojne moći Rusije u našem regionu izaziva zabrinutost", prenela je agencija RIA Novosti.

Ta ruska agencija podseća na pisanje nemačkog "Bilda" da o instaliranju Iskandera u ruskoj enklavi na zapadu svedoče tajni satelitski snimci i da je na fotografijama uočljivo "najmanje deset" sistema Iskander-M u Kalinjingradu, kao i duž granice sa pribaltičkim zemljama.

RIA Novosti podseća da je Bela kuća ranije obnarodovala program za instaliranje objekata protivraketne odbrane u Evropi, prema kojem će instaliranje protivrakentih sistema biti sprovedeno u četiri etape do 2020. godine, a da je Rusija tražila pisanu garanciju u pravno obavezujućoj formi da taj sistem neće biti uperen protiv nje.

Agencija navodi da je 2011. godine tadašnji ruski predsednik a sadašnji premijer Dmitrij Medvedev obnarodovao kompleks mera vojno-tehničkog i diplomatskog karaktera, kojima će Rusija odgovoriti na instaliranje sistema protivraketne odbrane u Evropi.

Kao prvi potez navedeno je neodložno puštanje u rad radarske stanice za upozorenje na raketni napad u Kalinjingradskoj oblasti, što se nedavno i dogodilo, a kao druga mera navedeno je instaliranje raketnih sistema Iskander.

Sistem Iskander-M namenjen je uništavanju različitih kopnenih ciljeva - raketnih sistema, dalekometne artiljerije, objekata i sistema protivraketne i protivvazdušne odbrane, navodi RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: