Litvanija: Ukrajina je razočarala

Ukrajinske vlasti "izgubile su mnogo od svog kredibiliteta" posle jutrošnje akcije protiv demonstranata u Kijevu, saopštila je Litvanija kao predsedavajuća EU.

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2013.

12:40

Default images

"Ukrajinske vlasti izgubile su za kratko vreme, posebno ove noći, mnogo od svog kredibiliteta", ocenio je u saopštenju ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičius.

On je, kako prenosi agencija Frans pres, ponovio poziv ukrajinskim vlastima da "odmah obustave nasilne akcije i provokacije, sprovedu istragu o svim slučajevima nasilja i kazne odgovorne".

Predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte saopštila je da "nema opravdanja za upotrebu sile nad mirnim demonstrantima u Kijevu" i da je za to "direktna odgovornost na političkim liderima Ukrajine".

Prema Linkevičiusu, ukrajinske vlasti su "javno pokazale da ignorišu pozive predstavnika SAD i EU, trenutno prisutnih u Kijevu, da se uzdrže od novih mera koje mogu da pogoršaju situaciju".

Stotine specijalaca krenulo je jutros u akciju protiv proevropskih demonstranata na Trgu nezavisnosti u Kijevu dok je u poseti visoka predstavnica EU Ketrin Ešton koja je juče tri sata razgovorala s ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem.

Eštonova koja je i danas u Kijevu, saopštila je da je "s tugom posmatrala kako policija koristi silu da bi uklonila mirne ljude iz centra Kijeva".

"Vlasti nisu morale da pod okriljem noći upotrebe silu ... Dijalog s političkim snagama i društvom i upotreba argumenata su uvek bolji nego argument sile", navela je Eštonova i dodala da je "impresionirana odlučnošću Ukrajinaca da pokažu da su za evropsku perspektivu svoje zemlje".

U Kijevu je i zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland koja je takođe najavila sastanak s Janukovičem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: