Podaci o abortusu dostupni državi

Ginekolozi, po zakonu, moraju da RFZO dostavljaju podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj deci, a u suprotnom će biti kažnjeni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

23:13

Default images

Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji je usvojen prošle sedmice, sadrži odredbu koja je javnost dovela u nedoumicu.

Naime, jedan od članova zakona predviđa da ginekolozi moraju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) da dostavljaju podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj deci. U suprotnom će biti kažnjeni.

Ipak, u Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili koja je svrha odredbe zakona da lekari dostavljaju podatke RFZO o prekinutim trudnoćama, kao i koji podaci će biti dostavljeni, već su odgovorili da oni nisu predlagači tog zakona i da se ta pitanja mogu postaviti Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

U RFZO takođe list Danas nije dobio odgovore na postavljena pitanja. Zakon na snagu stupa sutra, mada nikome nije jasno koja je svrha navedene odredbe - zbog čega će žene koje se odluče na prekid trudnoće biti evidentirane u Fondu i da li će zbog toga izgubiti neka od prava na zdravstvenu zaštitu.

Pojavile su se spekulacije da će se od prijavljenih imena formirati registar žena koje su uradile abortus, što bi, prema mišljenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića - bilo nedopustivo.

Međutim, Šabić objašnjava za ovaj list da ta odredba zakona nije neustavna, niti u suprotnosti sa postojećim zakonima, ali da Vlada Srbije nije uredila način čuvanja i mere zaštite osetljivih podataka, što je trebalo da učini pre četiri godine.

"Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u članu 16 utvrdio je grupu takozvanih "naročito osetljivih podataka“, među kojima spada i zdravstveno stanje. Zakon je predvideo da se ti podaci mogu obrađivati samo na osnovu pristanka lica na koje se odnose. Podaci o prekidu trudnoće ili rođenju mrtvog deteta, bez sumnje, spadaju u naročito osetljive podatke i na njih se ova odredba zakona odnosi. Međutim, u stavu 2 istog člana zakona predviđeno je da se oni izuzetno mogu obrađivati i bez pristanka ako je to predviđeno nekim zakonom", objašnjava Šabić.

On dodaje da, u tom smislu, odredba da ginekolozi moraju RFZO da dostavljaju podatke o prekinutim trudnoćama nije suprotna ni Ustavu ni Zakonu o zaštiti podataka.

"Naravno, nema sumnje da su podaci o kojima govorimo veoma osetljivi i da je njihova obrada vrlo delikatna. Zbog toga bih voleo da su pronašli drugi način evidencije, jer pretpostavljam da je svrha ove odredbe da se ženama koje nisu imale pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, a dobile su je kad su zatrudnele, ona oduzme nakon prekida trudnoće", kaže Šabić.

Propust Vlade

Poverenik Šabić podseća na propust Vlade kada je reč o zaštiti poverljivih podataka.

"Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđeno je da obrada ovih podataka mora biti posebno označena i zaštićena merama zaštite, a Vladi ostavljeno da uredi način čuvanja i mere zaštite tih podataka. Vlada je imala obavezu da to uradi u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona. Taj rok je istekao početkom maja 2009. Sada je decembar 2013, a oni još nisu doneli uredbu“, naglašava Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: