Britanija podržava Srbiju ka EU

Britanski zvaničnici podržali Srbiju na putu evrointegracija i istakli da smatraju pozitivnim ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom, izjavio Marko Đurić.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

17:36

Default images

Đurić se u Londonu sastao sa šefom odeljenja za Zapadni Balkan Evropskog direktorata Forin ofisa Ovenom Dženkinsom, poslanicom Donjeg doma britanskog parlamenta Karen Lamli i političkim savetnikom britanskog premijera Patrikom Rokom, sa kojima je razgovarao o toku i budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i o nastavku evropskih integracija Srbije.

"Kada je reč o unapređenju odnosa Srbije i Evropske unije, odnosno početku dijaloga, nema nikakve sumnje da u ovoj velikoj ostrvskoj zemlji, u kojoj brojni političari imaju nešto skeptičniji odnos prema EU, Srbija uživa podršku za nastavak i ubrzani tok evrointegracija, uz konstantan dijalog o pitanjima koja su od interesa za zemlje članice", rekao je savetnik predsednika Republike.

On je dodao da je Srbija, kada je reč o evropskim integracijama, poslala poruku da, iako je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, ništa manje nije važno ni pitanje podrške unutrašnjim reformama u Srbiji i ostvarivanje rezultata koji će "omogućiti da naše institucije jačaju i da se društvo u svakom pogledu razvija i upodobljava funkcionisanju u evropskim okvirima".

Đurić je objasnio i da Velika Britanija izuzetno ceni srpski doprinos održavanju nedavnih lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, dok je doprinos ostvarivanju pozitivnih rezultata u dijalogu sa privremenim institucijama u Prištini, kako je rekao, ocenjen kao impresivan.

"Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Velika Britanija izuzetno ceni to što je inicijativa u ovom trenutku na našoj strani u pogledu predlaganja konkretnih rešenja za poboljšanje položaja naše zajednice na Kosovu i Metohiji i pozitivno ocenjuju konstruktivno i, ka rešenjima okrenuto, držanje naše strane u procesu razgovora", istakao je Đurić. Drugog dana posete Ujedinjenom Kraljevstvu, Đurić će prisustvovati konferenciji "Srbija/Kosovo: Briselski sporazum i šta posle" na Univerzitetu u Oksfordu.

"Iskoristiću posetu Ujedinjenom Kraljevstvu da, između ostalog, na mestima kao što je Sent Entonis koledž na Oksfordu iznesem gledišta Srbije o pitanju geneze kosovskog problema i načina njegovog rešavanja. Imaću prilike i da govorim za ugledne britanske medije, kao što su Indipendent i Skaj njuz o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji", najavio je Đurić.

On je naglasio da će to biti prilika da prenese poruku da je Srbija ponosna i otvorena zemlja koja čvrsto stoji na svojim nogama i sigurnim koracima ide ka Evropskoj uniji i sopstvenom jačanju institucija, kao i "ka daleko boljoj situaciji od one po kojoj su nas znali u prethodne dve decenije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: