Azilanti i meštani - status kvo

Meštani Ušća i Skele i dalje na putu kod Obrenovca protestuju zbog namere države da tu privremeno smesti neke od azilanata. Azilanti se nalaze u dva autobusa.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 27.11.2013.

16:49

Default images

Meštani su podigli šatore, zapalili vatru i nameravaju tu da ostanu dokle god treba, jer ne žele da se u radničke barake u blizini Termoelektrane Nikola Tesla B smeste azilanti iz Pakistana, Avganistana i drugih zemalja, za koje nema mesta u centru u Bogovađi.

Reporter B92 javlja da je tokom večeri u jednom momentu došlo do koškanja i verbalnog spora meštana sa komesarom za izbeglice Vladimirom Cucićem, ali se situacija ubrzo smirila pa su se meštani pomerili sa jednog dela puta i povukli se u svoje šatore.

Meštani su raskrsnicu kod TE B blokirali jutros u 9h. U razgovoru za B92 kažu da protestuju jer se plaše za svoju bezbednost i sigurnost, pošto ne veruju da im od azilanata ne preti nikakva opasnost.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da azilante Srbija mora negde da smesti i da će država to uraditi i ispuniti svoje međunarodne obaveze prema azilantima.
Vladimir Cuciæ objašnjava Miroslavu Èuèkoviæu zašto je važno da se azilanti što pre smeste (Foto: Tanjug)
Raskrsnica puta nadomak Termoelektrane (TE) ''Nikola Tesla'' nedaleko od Obrenovca i dalje je blokirana, a azilanti sede u autobusima, jer još nije postignut dogovor sa meštanima naselja Ušće koji ne dozvoljavaju da azilanti iz Avganistana, Pakistana i drugih država budu smešteni u barakama u tom mestu.

''Situacija je i dalje 'status kvo'. Nisu približeni stavovi, niti su promenjene vladine instrukcije ...", rekao je Tanjugu direktor Komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić dodajući da azilanti i dalje sede u autobusu.

"I dalje je blokirana saobraćajnica koja vodi do mesta gde bi trebalo da bude smeštena grupa azilanata, a put Obrenovac - Šabac je otvoren za saobraćaj i vozila nesmetano prolaze", rekao je ranije večeras Tanjugu predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Navodeći da se okupljeni građani neće pomeriti sa tog mesta sve dok se ne nađe adekvatno rešenje, on je istakao da je Komesarijatu za izbeglice dao više predloga kako da se situacija reši.

Jedan od predloga, kako je rekao, je i taj da se azilanti rasporede i po drugim gradovima u Srbiji.

Predsednik opštine Obrenovac, funkcioner URS-a Miroslav Čučković ponavlja da je objekat koji je izabran za smeštaj azilanata neadekvatan jer se nalazi na 50 metara od termoelektrane Nikola Tesla. On je ukazao na to da je mesto na kome bi po odluci vlade azilanti trebalo da budu smešteni predviđeno za izgradnju Bloka B3 termoelektrane i upitao koji će to strateški partner doći da gradi ukoliko vidi takve slike u medijima.

On smatra da je neophodno da se odluka vlade što pre promeni, a to je nemoguće ukoliko rukovodstvo Komesarijata za izbeglice "ostane tvrdoglavo i ne predloži neko drugo rešenje, bilo ono koje je on dao ili neko drugo".

Vlada Srbije odredila je u ponedeljak objekat u Obrenovcu, u Ulici Poljački kraj bb - Ušće, za privremeni smeštaj i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova za lica koja traže azil u Srbiji, do stavljanja u funkciju i potpune prenamene nekadašnjeg vojnog kompleksa - kasarne "Mala Vrbica" u Mladenovcu u Centar za azil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: