Azarov:Rusija stoji iza naše odluke

Rusija stoji iza odluke Ukrajine da obustavi sklapanje sporazuma sa EU o pridruživanju, potvrdio je ukrajinski premijer Mikola Azarov.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

16:33

Default images

"Rusija je predložila odlaganje potpisivanja i otpočinjanje pregovora (sa Rusijom)", rekao je Azarov povodom tvrdnji EU da je Moskva izvršila pritisak na Kijev da bi sprečila poipisivanje tog sporazuma.

Premijer je precizirao da sa Moskvom nije dogovorena nikakva kompenzacija u zamenu za odustajanje od sporazuma sa EU. "Naravno da nije", rekao je on stranim novinarima.

Azarov je rekao i da nikakav dogovor nije preciziran o reviziji cena ruskog gasa za Ukrajinu. "Počinjemo pregovore početkom decembra sa Rusijom o uspostavljanju normalnih trgovinskih i ekonomskih odnosa", dodao je on.

Kako je objasnio, EU nije ponudila podršku Ukrajini, koja je u teškoj ekonomskoj situaciji.

"Nismo dobili neophodnu podršku EU u trenutku kada je to bilo važno. EU nije dala nikakvu pomoć, osim izjava", kazao je. On je ukazao da je i MMF dodatno otežao, uoči sklapanja sporazuma, uslove kreditiranja. "MMF ili ne razume ekonomsku situaciju u Ukrajini, ili namerno postavlja neprihvatljive uslove", rekao je premijer.

"Da nismo rešili naš spor s Rusijom, morali bismo da se suočimo sa ekonomskom katastrofom", kazao je, dodavši da Ukrajina neće da bude predmet geopolitičke borbe.

Ukrajina ne želi da se nađe u bojnom polju između Rusije i EU, rekao je Azarov, ističući da treba uzeti u obzir i njene interese.

Predsednik Viktor Janukovič u četvrtak i petak će na samitu u Vilnjusu razgovarati o mogućnosti sklapanja sporazuma o pridruživanju. "Želimo da razgovaramo o problemima utroje - s Rusijom i EU", kazao je ukrajinski premijer.

"Rusija je prihvatila taj predlog, sada je lopta na strani EU", objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: