Amerika ljuta zbog slučaja Bitići

Ukoliko Srbija ne pronađe odgovorne za ubistvo trojice braće Bitići - Agrona, Iljija i Mehmeta, iz Atlantske brigade OVK, biće ozbiljno narušeni odnosi sa SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2013.

21:49

Default images

Kako se navodi u rezoluciji američkog Predstavničkog doma Kongresa, koja je usvojena 22. oktobra ove godine, "napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nepostojanje napretka, treba da ostane značajan faktor u utvrđivanju daljih odnosa između SAD i Republike Srbije", prenosi Danas.

U rezoluciji broj 61 navodi se da niko nikada nije odgovarao za užasno ubistvo američkih državljana braće Bitići u Petrovom selu 1999. godine, ili "sa bilo kojim drugim krivičnim delom u vezi s njihovim ubistvom".

Takođe, dodaje se i da Vladi Srbije i relevantnim ministarstvima i kancelarijama, uključujući i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, rešavanje ovog slučaja treba da bude prioritet i da ga istraže i procesuiraju što je pre moguće, bilo da je reč o "bivšim ili sadašnjim zvaničnicima za koje se veruje da su odgovorni za njihovu smrt, direktno ili posredno“. Istovremeno, SAD bi trebalo da odredi određene resurse i asistira i prati napore Vlade Srbije i ministarstava prilikom istrage i procesuiranja.

Na tri strane rezolucije analizira se slučaj Bitići i navodi hronologija događaja od toga ko su braća Bitići, opis sukoba na Kosovu 1999, sukoba SR Jugoslavije s NATO snagama, hapšenja braće Bitići 23. juna 1999. i njihove likvidacije u prvoj polovini jula u bazi Jedinice za specijalne operacije u Petrovom selu. Ubijeni su hicima u glavu i bačeni u masovnu grobnicu sa još 70 tela ubijenih kosovskih Albanaca.

Kongres je usvojenu rezoluciju prosledio Odboru za spoljne poslove Kongresa. Rezoluciju su predložili republikanski kongresmeni Eliot Endžel i Majkl Grim. Kongresmen Endžel je i ranije kao član Odbora za spoljne poslove Kongresa pozivao američki Stejt department da sprovede pravdu u slučaju ubistva braće Bitići, američkih državljana koji su ubijeni u Srbiji jula 1999. Ovaj republikanac je tražio da se počinioci kazne i da Kongres pomogne u pritisku da se ovaj slučaj procesuira, piše Danas.

Samo jedna presuda

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je u martu ove godine oslobađajuću presudu policajcima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženim za ubistvo braće Bitići.

Popović i Stojanović bili su okrivljeni da su kao pripadnici Operativno poternih grupa 9. juna 1999. braću Bitići uhapsili, zatvorili u prostoriju koja nije bila namenjena smeštaju ljudi, a zatim vezane žicom predali nepoznatim pripadnicima MUP-a koji su ih kasnije u Nastavnom centru u Petrovom selu usmrtili hicima u glavu.

Apelacioni sud je konstatovao da nije dokazano da su braća Bitići imali status ratnih zarobljenika niti da je u vreme njihovog privođenja postojao oružani sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: