Srbija rešena da uspe na putu ka EU

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da je Srbija prešla dug i složen put za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2013.

20:31

Default images

On je dodao da to nije obeshrabrilo niti oslabilo rešenost Srbije da uspe.

Selaković je, na konstitutivnoj sednici zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, podsetio da se tok pristupanja Uniji odvija na dva paralelna koloseka, od kojih je jedan proces pridruživanja na osnovu SSP, a drugi proces pristupnih pregovora.

Govoreći o toku pregovora, Selaković je podsetio da je Srbija u septembru počela proces analitičkog pregleda i ocene usklađenosti svojih propisa s pravnim tekovinama EU i da joj u narednom periodu predstoji niz bilateralnih sastanaka koji će pomoći pri utvrđivanju pozicija za dalji tok pregovora, navedeno je u saopštenju resornog Ministarstva.

Ministar pravde je dodao i da je Vlada Srbije formirala u septembru Koordinaciono telo za proces pristupanja EU, Savet Koordinacionog tela, kao i pregovaračke grupe za svih 35 poglavlja.

"Prilikom koncipiranja institucionalnog okvira za pregovore, uzeta je u obzir kako međunarodna praksa država kandidata u prethodnim proširenjima, tako i specifične karakteristike države Srbije kao kandidata”, istakao je Selaković.

On je dodao da će se uključivanjem stručnjaka i predstavnika nevladinog sektora ojačati efikasnost i kvalitet ovog procesa.

Selaković je kazao i da je Vlada formirala institucionalni okvir za sprovođenje aktivnosti vezanih za SSP - Savet, Odbor, pododbore i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Siguran sam da će rad Parlamentarnog odbora biti plodotvoran i da će razmena mišljenja na ovom nivou biti od velikog značaja u daljem procesu pridruživanja Srbije EU”, poručio je ministar pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: