Ko i zašto najavljuje rad TV Nove

ANEM zabrinut što pojedini mediji najavljuju skori početak rada Televizije Nova, koja nije dobila frekvenciju RRA i nije registrovana kao kablovska televizija.

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

17:03

Default images

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija pita nadležne da li TV Nova ima uopšte dozvolu za rad i od Republičke radio-difuzne agencije traži odgovore na više pitanja u vezi s televizijom čiji rad uporno najavljuju pojedini mediji i navode nezvanična saznanja da će ta televizija već 15. novembra emitovati prijateljsku utakmicu Srbija - Rusija.

ANEM izražava zabrinutost zbog toga što se u pojedinim štampanim medijima pojavljuju najave početka rada Televizije Nova, koje dodatno komplikuju situaciju koja je nastala odlukom RRA da raspiše javni konkurs za nacionalno pokrivanje koji ima brojne formalne i materijalne nedostatke, javnost dovode u zabludu oko prirode novog pružaoca medijske usluge i kreiraju atmosferu neprimerenog pritiska na odlučivanje nezavisnog regulatora.

ANEM podseća da je Televizija Nova bila učesnik na prethodnom konkursu za nacionalno zemaljsko pokrivanje koji je bio neuspešan. Tada je Savet RRA odlučio da nijedan od kandidata, među kojima je bila i TV Nova, ne ispunjava zakonske uslove za dodeljivanje nacionalne frekvencije. Na osnovu dostupnih informacija, na novi javni konkurs za zemaljsko emitovanje još niko se nije prijavio, u Registru dozvola za kablovsko emitovanje ne postoji nijedna televizija koja nosi ovaj naziv, a nije poznato ni da li je Televiziji Nova izdata privremena dozvola za emitovanje.

Iako nije jasno da li Televizija Nova ima dozvolu ili je nema, dnevni list "Kurir" je objavio da će Televizija Nova početi sa radom u "narednim danima" i to u skladu sa "najkvalitetnijim tehničkim i vizuelnim dostignućima, a kakvim se zasad mogu pohvaliti samo neke od najrazvijenijih zemalja na svetu". "Kurir" takođe prenosi nezvanične informacije o tome da će ova televizija već 15. novembra "upriličiti test-prenos prijateljske fudbalske utakmice između reprezentacija Srbije i Rusije", koja će biti odigrana u Dubaiju.

ANEM zbog toga zahteva od Republičke radio-difuzne agencije da se izjasni u pogledu najava u dnevnom listu "Kurir", a naročito da odgovori na sledeća pitanja:

- Da li ovakvi natpisi u medijima prejudiciraju da je TV Nova već pobedila na konkursu za nacionalno (zemaljsko) pokrivanje koji je RRA nedavno raspisala, i to mnogo pre roka koji predviđa Zakon o radio-difuziji?

- Da li je TV Nova već dobila dozvolu za kablovsko emitovanje i da li može uskoro da započne da pruža usluge, kako to navodi "Kurir"?

- Da li je TV Nova dobila privremenu dozvolu za emitovanje programa, u skladu sa članom 60. Zakona o radio-difuziji, a imajući u vidu najave da će prenositi fudbalsku utakmicu koja će se odigrati 15. novembra? Ako je to slučaj, da li je RRA utvrdila ispunjenost zakonskih uslova, odnosno uslova koji se odnose na distribuciju TV signala (kako se signal distribuira, preko čije infrastrukture, da li je pribavljena dozvola za radio-stanicu i sl.)?

- Ako ne postoji nijedna od ovih dozvola, da li se zapravo najavljuje početak rada "piratske" televizije i šta će u slučaju neovlašćenog emitovanja RRA preduzeti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: