Tanjug proslavio 70. rođendan

Nacionalna novinska agencija Tanjug obeležila 70 godina postojanja, izložbom fotografija "Tanjug 70", predstavljanjem novog servisa i nove "Android" aplikacije.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

20:50

Default images

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je otvorio izložbu u beogradskoj Kinoteci i podsetio da je Tanjug nastao kako bi svet saznao o antifašističkoj borbi na tlu Jugoslavije i tada napravio revoluciju u razvoju društvenog komuniciranja, jer je proširivao mogućnosti prenosa poruka i stvorio novi način izražavanja, kreirajući nove društvene odnose.

"Postavili ste standarde i stekli kredibilitet i uticaj", rekao je Stefanović i istakao da upravo zbog toga jubilej obavezuje, čime je zadatak zadatak teži i odgovorniji.

On je naveo i da u novinarskoj profesiji nije i ne sme sve biti dozvoljeno, da na to podseća i etički kodeks, ocenivši da je najteža kriza koja može zadesiti novinarstvo, čak teža od cenzure i represije, kriza morala.

"Zadatak novinara nije da nekome ugodi, već da se rukovodi istinom, u cilju opšteg i javnog interesa. Borba protiv korupcije ne može da se odvija bez pomoći medija. Mediji moraju biti saveznici društva", rekao je predsednik parlamenta.

"Ne dozvolite da moćni ljudi u politici i biznisu koriste vaš uticaj kao oruđe političkih obračuna. Mnogo je problema u Srbiji sa kojima smo se uhvatili u koštac. Istražujte i kritikujte, ponekad možete i da pohvalite. Neka vaše oružje bude vaše pero. Budite verni istini", poručio je Stefanović.

Predsednik parlamenta je zaposlenima u Tanjugu poželeo da istraju, profesionalno napreduju i odgovorno informišu građane Srbije, regiona i sveta.
Foto: Tanjug
Direktorka Tanjuga Branka Đukić istakla je da je Tanjug danas pouzdan medijski partner i oslonac svima koji nešto znače na medijskoj sceni i biznisu u Srbiji i regionu, sa godišnjom produkcijom od 350.000 informacija, video-izveštaja i fotografija.

"Gugl svedoči o prosečno milion objavljivanja Tanjugovih informacija za godinu dana", rekla je Đukićeva.

Ona je istakla da su se tokom sedam decenija od osnivanja Tanjuga smenile dve epohe, promenile institucije, ideologije, država podelila, svet prekomponovao...

Đukićeva je navela da je u tom periodu Tanjug nastojao, i uglavnom uspevao, da bude verodostojni tumač duha vremena, da odgovori na zahteve profesije i da se prilagođava tehnološkim promenama.
Foto: Tanjug
Direktorka Tanjuga je ukazala i na reči Kristijana Vukasovića, sa Oregonskog univerziteta u SAD, Oregon Institute of Technology, i Oliver Bojd-Bereta, s Univerziteta Bouling Grin Stejt, Bowling Green State University, koji su u radu objavljenom decembra 2012. godine analizirali rad Tanjuga i napravili osvrt na taj rad.

Oni ističu da je Tanjug "doprineo tekućoj debati i praksi u pogledu potencijala i aktivnosti novinskih agencija u zemljama u tranziciji, promenio prikaz globalnog prenošenja vesti, prošao kroz fazu egzistencijalne krize u godinama raspada Jugoslavije, evoluirao u novi poslovni model i ostao relevantan u pogledu alternativnih izvora vesti na svetskom tržištu informacija, precizirala je Đukićeva.

Ona je ocenila da "ovo jesu teška vremena", ali da su "i naša odgovornost i naša snaga još veći zbog vega što smo prošli".

"Ali nas, zapravo, samo budućnost zanima. Mi smo našu budućnost već osmislili u uverenju da će i naš vlasnik i svet medija koji se nepovratno menja i dalje tehnološke promene - potvrditi tu našu viziju", poručila je Đukićeva.
Foto: Tanjug
Na obeležavanju Tanjugovog 70. rođendana prisustvovali su ministri Vlade Srbije Saša Radulović, Rasim Ljajić, Aleksandar Antić, Slavica Đukić Dejanović, Dragan Glamočić i Nebojša Rodić, savetnici predsednika Republike, Stanislava Pak i Vuk Fatić...

Prisustvovali su i državni sekretari Vladimir Đukić i Vladimir Božović kao i državni sekretar u ministarstvu kulture Saša Mirković, narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora, kao i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije, brojni prijatelji i poslovni partneri i kolege.

Izložba "Tanjug 70", kroz isto toliko fotografija, svedoči o svakoj godini u proteklih sedam decenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: