Rusija: Žena izvela napad, 6 žrtava

Najmanje šest osoba je poginulo, a 32 su povređene u bombaškom napadu na putnički autobus u Volgogradu, na jugu Rusije. Napad izvela žena - bombaš saumoubica.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2013.

13:12

Default images

Slučaj se tretira kao teroristički akt, a veruje se da ga je izvela Najda Akjalova iz Dagestana, koja je nedavno prešla u islam pod uticajem svog partnera.

Kako je saopšteno, od 20 povređenih sedmoro je u teškom stanju i najverovatnije će helikopterima biti prebačeni do bolnica u Moskvi.

Potvrđeno je da je uzrok eksplozije u putničkom autobusu gradskog saobraćaja u Volgogradu bomba, a objavljeno je da je na mestu napda pronađena jedna granata za koju još nije utvrđeno da li je ostala neeksplodirana ili se radi samo o delu eksplozivne naprave. Napad je izveden na stanici Lesobaza u južnom i veoma gusto naseljenom delu grada, a u blizini su pronađena dokumenta koja su pripadala Akjalovoj, devojci čoveka za kog se veruje da je vođa jedne ekstremističke grupe.

"Danas u 14:05 u gradu Volgogradu u putničkom autobusu došlo je do eksplozije kada je detonirana neidentifikovana eksplozivna naprava, što je izazvalo ljudske žrtve", rečeno je Interfaksu u Pres centru Nacionalnog antiterorističkog komiteta, koji je poslao svoje ekipe na teren.

Istražna komisija Rusije (IKR), koja je probitno podigla optužnicu i otvorila istragu o "ubistvu dvoje ili više lica", sada radi sa optužnicom po tri tačke: "teroristički napad", "ubistvo dvoje ili više lica", "nezakonita upotreba oružja".

Eksploziju je izazvala bombaš-samoubica Najda Akjalova (30) iz Dagestana, saopštio je portparol Istražne komisije Rusije Vladimir Markin.

Žena je ušla u autobus na jednoj od stanica i gotovo odmah je došlo do eksplozije, preneo je Markin prve rezultate istrage eksplozije.

"To je između ostalog potvrdila i putnica autobusa koja je preživela eksploziju“, rekao je Markin.
Markin je takođe saopštio da je pronađeno šest tela poginulih putnika i telo osumnjičene žene bombaša samoubice.

Prema informacijama Interfkasa iz policijskih izvora, osumnjičena je supruga jednog od vođae kriminalno-terorističke organizacije koji se krije u Mahačkali u Dagestanu i za kojim postoji poternica.

Ranije je Interfaks izvestio, pozivajući se na neimenovani izvor u policiji, da su na mestu eksplozije nađeni delovi eksplozivne naprave, ali se spekulisalo i da je uzrok eksplozije neispravan rezervoar za gas.

Ruski mediji saopštavaju da na mestu eksplozije rade i demineri. U eksploziji autobusa poginulo je, prema poslednjim informacijama, 6 osoba, povređeno je 20, od kojih je osam osoba u teškom stanju, na reanimaciji. Svi povređeni su na lečenju u lokalnim bolnicama.

Gubenator Volgogradske oblasti Sergej Boženov izrazio je saučešće porodicama poginulih i proglasio trodnevnu žalost u celoj oblasti.

O terorističkom napadu obavešteni su i predsednik i premijer Rusije, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, koji je naredio da Ministarstvo za vanredne situacije i Minsitarstvo zdravlja pruže svu potrebnu pomoć, uključujući i psihološku, povređenima i porodicama poginulih.

Poslednji teroristički napad na teritoriji Rusije u prevozu dogodio se 2010. godine kada je u dve eksplozije u moskovskom metruo u centru grada poginulo 40 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: