Gruzija: Uvrede pred izbore

Odlazeći predsednik Gruzije Mihael Sakašvili je "politički mrtvac", rekao je, nedelju dana uoči izbora, Sakašvilijev suparnik, premijer Bidzina Ivanišvili.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

22:54

Default images

Ni Sakašvili, ni njegov žestoki protivnik, milijarder Ivanišvili, nisu kandidati na izborima, ali podržavaju svoje favorite. Izbori su zakazani za 27. oktobar.

"Sakašvili je politički mrtvac, i nikada više ne može da izgradi političku karijeru u Gruziji", rekao je Ivanišvili za agenciju Frans pres u svojoj luksuznoj vili.

Sakašvili, koji je po struci advokat i školovao se u SAD i Francuskoj, došao je na vlast 2003. godine posle "Revolucije ruža", kada je narod uličnim protestima oterao s vlasti bivšeg predsednik Gruzije i nekadašnjeg šefa diplomatije ŠSR-a Edvarda Ševarnadzea.

Sakašvili se po dolasku na vlast više okrenuo zapadu na veliko nezadovoljstvo Rusije.

Medjutin, zbog optužbi da nije poštovao demokratska pravila i zbog ekonomskih teškoća, a posebno zbog kratkog rata s Rusijom oko Južne Osetije, popularnost Sakašvilija je znatno opala.

Pre godinu dana stranka Gruzijski san Ivanišvilija je obedila na parlamentarnim izborima, a sam lider je obećao bolje odnose s Rusijom i započeo period kohabitacije izmedju Rusije i Gruzije.

Ivanišvili je obećao da će sudski goniti Sakašvilija, ali da to neće imati političku pozadinu.

"Mislim da Sakašvili treba da odgovori na mnoga pitanja", rekao je premijer, koji je sam optužen da sve više privodi bliske saradnike Sakašvilija. Ivanišvili je rekao da će napustiti funkciju premijera pre 24. novembra kad će na vlast stupiti novi predsednik.

Ivanišvili smatra da će njegov kandidat Giorgi Margvelašvili pobediti na izborima. "Naš kandidat će pobediti u prvom krugu, to je praktično sigurno. Neće biti drugog kruga", rekao je Ivanišvili.

Prema anketama, Sakašvilijev kandidat, David Bakradze bi bio drugi. Ivanišvili je obećao da će Gruzija zadržati svoju orijentaciju prema Evropi i NATO-u, ali i dobre odnose s Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: