Hedl: SR i HR da grade čvrst odnos

U odnosu Srbije i Hrvatske treba najpre rešiti sva teška i otvorena pitanja kako bi se izgradio nov, čvrst odnos, lišen tereta prošlosti, smatra Drago Hedl.

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

10:09

Default images

Hrvatski novinar je, gostujući u „Kažiprstu“ B92, kazao da je faza „ledenog doba“ kada je reč o odnosu Srbije i Hrvatske, koja je jedno vreme postojala nakon izbora Tomislava Nikolića na mesto predsednika Srbije, završena.

Ta kapija treba da se otvori i da se reše teška i otvorena pitanja između dve zemlje, odnosno da se o njima razgovara kako bi se na osnovu toga i rešavanja tih pitanja izgradio nov odnos dve zemlje, lišen tereta prošlosti. Treba stvoriti stabilan odnos koji neki novi incidenti ne bi uzdrmali, smatra Hedl.

Govoreći o intervjuu koji je za "Jutarnji list" radio s predsednikom Srbije, on kaže da je iz tog razgovora mogao da zaključi da je Nikoliću stalo do toga da se poboljšaju odnosi Srbije i Hrvatske i da mu je važno da se oni razvijaju.

Na pitanje šta se može očekivati od današnjeg susreta dva predsednika, hrvatskog Ive Josipovića i srpskog Tomislava Nikolića, koji se sastaju prvi put direktno i zvanično od Nikolićevog izbora, Hedl kaže da od tog susreta ne treba imati neka spektakularna očekivanja budući da dva predsednika, po ustavnim rešenjima, nemaju prevelika ovlašćenja.

On podseća da se dva predsednika jesu sretala nekoliko puta na marginama međunarodnih skupova, ali i ističe da je, bez obzira na njihova ustavna ograničenja, dobro što će njih dvojica zvanično razgovarati.

Odgovarajući na pitanje mogu li se u razgovoru Josipovića i Nikolića izbeći teme koje su aktuelne upravo ovih dana, a to su pitanja ćirilice u Vukovaru i povlačenja hrvatske tužbe za genocid, Hedl kaže da ne mogu. Iako su, kako kaže, kao zvanične teme razgovora pomenuta pitanja granica, nestalih, o „vrućim“ temama će se verovatno govoriti na razini zvaničnih razgovora.

Hedl kaže da je o pitanju tužbe hrvatske protiv Srbije pred međunarodnim sudom razgovarao sa Josipovićem kada je stigao u Beograd i da mu je on kazao da su vrata još otvorena i da se može razgovarati o povlačenju tužbe, ali da se pre toga moraju rešiti neka pitanja, poput onog o nestalima.

U suštini, smatra Hedl, vlade dve zemlje trebalo bi da rade na tome da se nađu rešenja za brojna pitanja koja opterećuju odnos Srbije i Hrvatske, čime bi se otvorio put i dogovoru o povlačenju hrvatske tužbe i srpske kontratužbe. Jer, kako dodaje, bolje je tako rešiti ta pitanja nego na sudu.

Takođe, kako ističe, obe zemlje trebalo bi da otvore vrata za pronalazak rešenja, jer to nije samo pitanje Hrvatske ili samo pitanje Srbije. To je jedini put da se kroz ta vrata i izađe, zaključuje Hedl i dodaje da se može reći da bi to bila neka vrsta nagodbe, ali i da bi pravilnije bilo reći da bi dve vlade trebalo da stvaraju uslove i rade na tome da se dve tužbe povuku.

Tome će zasigurno pomoći i današnji susret predsednika Srbije i Hrvatske, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: