Hidžab i u državnim institucijama

U Turskoj je, od danas, okončana višedecenijska zabrana ženama da nose marame u državnim institucijama koja datira od prvih dana postojanja Turske Republike.

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2013.

14:35

Default images

Nova pravila, koja neće biti primenjene u pravosudju ili vojsci, objavljena su u Službenom list i imaće trenutni efekat na većinsko muslimansko stanovništvo, mada je Turska sekularna država, prenela je agencija Rojters.

"Uredba koja, formalno zadire u slobodi odevanja i načina života i koja je bila izvor nejednakosti, diskriminacije i nepravde u našem narodu - postala je istorija", rekao je zamenik turskog premijera Bekir Bozdag na svom Tviter nalogu.

Premijer Turske Recep Tajip Erdogan rekao je, tokom predstavljanja "Paketa demokratizacije", da je u okviru najopsežnijeg paketa ustavnih reformi od vremena osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka uklonjena zabrana nošenja marame službenicama državnih institucija i da je ta zakonska odredba promenjena zbog svog diskriminirajućeg sadržaja.

''Uvodeći izmenu člana pet ovog pravilnika otklanjamo diskriminirajući pristup prema odevanju žena, državnih službenica. Izvan ovog okvira ostaju one koji nose službenu uniformu - pripadnice Oružanih snaga Turske, policije, sudije i javni tužioci'', rekao je premijer Erdogan 30. septembra, dodaje Al Džazira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: