"Priština opstruira sporazum"

U krajnjem slučaju bićemo prinuđeni na bojkot izbora 3. novembra, kaže za Politiku Milovan Drecun, šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2013.

08:38

Default images

Predstavnici pregovaračkog tima Prištine, kao i vrhuška kosovskih vlasti, opstruišu dogovore parafirane u Briselu koji se tiču predstojećih lokalnih izbora, zakazanih za 3. novembar. Ukoliko međunarodna zajednica, prvenstveno Vašington i Brisel, ne „pritisnu” Prištinu, Beograd će biti prinuđen na „iznuđen, krajnji potez, a to je bojkot”.

Ovo, između ostalog, za „Politiku” kaže Milovan Drecun, šef Odbora za Kosovo i Metohiju, ukazujući da Priština očiti ne želi da„Srpska” lista postigne dobar rezultat. Odbacivanje više od 30.000 prijava koje su podneli interno raseljeni, govori u prilog tezi da Priština ruši sve dogovore.

"Bojkot će biti krajnja, iznuđena mera. Ukoliko međunarodna zajednica ne privoli Prištinu da poštuje Briselski sporazum, stvari mogu krenuti naopako. Treba imati u vidu činjenicu, da je Briselski sporazum promenio realno stanje. Priština je zainteresovana da Samostalna liberalna stranka dobije što više glasova, a na štetu „Srpske”, pa konstantno radi na opstrukciji", kaže za „Politiku” Drecun.

U Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini juče, tokom celog dana niko nije odgovarao na naše telefonske pozive, mada su dan ranije kazali da će izaći sa „obaveštenjem o broju prihvaćenih prijava”. Za sada su od ukupno 39.046 odbačene čak 32.453 prijave kao neregularne.

U međuvremenu, predstavnici Građanske inicijative „Srpska” koju podržava zvanični Beograd, obratili su se za pomoć međunarodnim faktorima na Kosmetu.

Vladeta Kostić, predsednik GI „Srpska”, za Kosovo i Metohiju, kandidat i za gradonačelnika u opštini Gračanica, za „Politiku” kaže da su od OEBS-a, Kfora i Umnika, ali i nevladinog sektora zatražili da Priština poštuje sporazum i prihvati aplikacije 40.000 raseljenih Srba, kao i da predstavnik liste „Srpska” bude član CIK-a.

Na komentar novinara „Politike” da u CIK-u kažu da se oni rukovode isključivo ustavom i da po jednoj od zakonskih klauzula „Srpska” kao novi politički subjekat nema pravo na člana, Kostić odgovara:

"Tako nije dogovoreno u Briselu, međutim Priština na sve moguće načine pokušava da odvrati srpsko glasačko telo, kao što je sada slučaj sa raseljenim osobama. Boje se da će nam upravo one dati glasove, recimo, u Đakovici, Uroševcu, Peći, i da ćemo dobiti po jedno odborničko mesto, a to po izborima menja situaciju na terenu. Tačnije, boje se da će se Srbi u ove gradove vratiti ili u one sredine gde ih sada nema ", kaže za Politiku Kostić, koji u toku današnjeg dana očekuje „pozitivan odgovor” od predstavnika međunarodne zajednice, verujući kao i Frecun, da će se na sastanku u Briselu iznaći rešenje kako bi Priština poštovala dogovor oko novembarskih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: