Vestervele žali zbog Prajda

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izrazio je "nerazumevanje i žaljenje" zbog otkazivanja Parade ponosa u Beogradu.

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2013.

16:08

Default images

"Ponovno otkazivanje beogradskog 'Prajda' ispunjava me nerazumevanjem i žaljenjem", naglasio je Vestervele u saopštenju.

Podsećajući da poštovanje univerzalnih ljudskih prava podrazumeva i pravo na iznošenje mišljenja i slobodu okupljanja, šef nemačke diplomatije je istakao da to važi i za "sveobuhvatnu zaštitu društvenih manjina, koje su izložena neprijateljstvima".

Prethodno je i britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington izrazio razočaranje povodom odluke da se, treću godinu za redom, zabrani održavanje Parade ponosa i spreči LGBT zajednica u Srbiji da ostvari svoje ustavno pravo na slobodu okupljanja.

Lidington je podsetio da su ljudska prava univerzalna, da moraju podjednako biti primenjena na sve ljude i da poštovanje ljudskih prava predstavlja suštinu evropskih vrednosti.

"Za Srbiju, kao članicu Saveta Evrope i buduću članicu Evropske unije, veoma je važno da podržava ove principe i da jasno pokaže privrženost ovim zajedničkim evropskim vrednostima", istakao je britanski ministar, izrazivši nadu da će rukovodstvo Srbije učiniti sve kako bi osiguralo da se Parada ponosa održi u budućnosti.

Žaljenje zbog otkazivanja Parade ponosa, koja je trebalo da bude održana u subotu, juče su izrazili i predstavnici EU, Evropskog parlamenta, ambasade SAD u Beogradu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: