"Dozvolili smo da ekstremizam jača"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da huligani ne mogu da pobede državu, ali smo sami dozvolili da ekstremizam ojača.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 28.09.2013.

12:30

Default images

"Nažalost neadekvatnom reakcijomna na nasilje, netrpeljivost i mržnju, doprineli smo da ojačaju", kaže Petrušićeva za B92.

Petrušićeva navodi da kada kaže "mi", pre svega misli na državne organe, koji su dužni da otklone sve bezbednosne pretnje, i da omoguće manjinama pravo na okupljanje. Ona navodi da ljudska prava i bezbednost građana ne treba da budu suprotstavljeni.

"Većina građana nema ništa protiv da se nešto tako održi. Ne promoviše se tu stil života, nego se ukazuje na diskirminaciju", kaže Petrušićeva.

Ona dodaje da je potrebno u celosti pristupiti promovisanju kulture ljudskih prava.

"Svi da razumemo da treba da se razvija tolerancija. U školama rastu budući diskriminatori i ako nešto ne uradimo da integrišemo u nastavni plan one teme koje razvijaju kulturu mira, mi ćemo propustiti šansu da otvorimo novim generacijama put ka tolerantom društvu", kaže Petrušić.

Ona je ranije za Tanjug rekla da odluka o zabrani održavanja Parade ponosa u Beogradu pokazuje koliko se malo radilo na smanjenju homofobije i razvijanju tolerancije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti rekla da to potvrđuje alarmantna količina netrpeljivosti prema LGBT populaciji, posebno mladih.

Državni organi, kako tvrdi, zakazali su u onomo što je njihova osnovna dužnost - da manjinskoj zajednici osiguraju pravo garantovano i Ustavom Srbije i međunarodnim dokumentima, a to je pravo na mirno okupljanje.

Ona je navela i da sinoćna šetnja pripadnika LGBT populacije od Vlade Srbije do Doma Narodne skupštine predstavlja izraz protesta zbog nespremnosti državnih organa da se obezbedi održavanje Parade ponosa.

Parada ponosa danas neće biti održana u Beogradu zbog procene Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira, ali je grupa LGBT aktivista, i pored zabrane, sinoć prošetala centrom grada, od Vlade Srbije do Doma Narodne skupštine, a protestna šetnja je prošla bez incidenata.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, nije bilo incidenata niti privođenja, a pripadnici policije otpratili su učesnike po završetku sinoćneg protesta.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti doneo je juče, posle više od tri sata rasprave, odluku da se "Parada ponosa" ne održi iz bezbednosnih razloga.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obrazložio je tu odluku time da su bezbednosne procene pokazale da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a da su od prava i sloboda jedino viši razlog bezbednost i sigurnost građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: