Zlatna zora: Umreti za partiju

Pošto su vlasti u Atini naložile istragu o navodnim vezama ekstremističke stranke Zlatna zora sa policijom i vojskom, smenjeno je pet istaknutih oficira.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

21:27

Default images

Grčka obaveštajna služba počela je da prisluškuje telefone članova neonacističke stranke Zlatna zora kako bi proverila sumnje o rasističkim akcijama te partije, rekao je jedan službenik atinskog suda.

"Obaveštajna služba ima ovlašćenja da sprovodi prisluškivanja iz nacionalno-bezbednosnih razloga, pod uslovom da je to odobrio sud,“ naveo je taj izvor, a prenosi list Danas.

Prisluškivanje je počelo još pre ubistva repera antifašiste, 18. septembra, kojeg je, kako se veruje, ubio član ove neonacističke stranke, ukazao je službenik suda. Ciljana i nasumična prisluškivanja se sprovode već izvesno vreme. Zlatna zora koja je sa 18 poslanika ušla u grčki parlament prošle godine, optužena je za više napada i provokacija rasističke prirode. Njeni članovi i pristalice često se sumnjiče za nasilničke napade, uglavnom protiv imigranata.

Nakon ubistva repera Pavlosa Fisasa, koga su 18. septembra u blizini Atine izboli nožem i ubili muškarci obučeni u crno kada je izašao iz kafea, u Grčkoj su organizovani veliki antifašistički protesti. Za ubistvo je osumnjičen i uhapšen vozač kamiona Jorgos Rupakias, za koga postoje dokazi da je član Zlatne zore. On je policiji rekao da je to učinio u samoodbrani.

Pošto su vlasti u Atini naložile hitnu istragu o navodnim vezama Zlatne zore sa policijom i vojskom smenjeno je pet istaknutih oficira grčke policije. Šefovi specijalnih policijskih snaga, unutrašnje bezbednosti, odeljenja za organizovani kriminal, oružje i eksploziv i divizije za brzo delovanje, preraspoređeni su na druga radna mesta dok traje istraga u kojoj treba da bude otkriveno da li je policija pomagala Zlatnoj zori u kriminalnim radnjama, piše Danas.

Unuka sekretara Zlatne zore Nikosa Mihaloljakosa Uranija, koja je u toj stranci zadužena za ženska pitanja, pozvala je sve koji veruju u ideale i viziju ove partije da je nikad ne napuste i da budu spremni da daju život za Zlatnu zoru.

"Mi smo ponosni time što Zlatna zora raste i izaziva paniku kod svih naših neprijatelja. Vidimo da se naš rad isplatio, kao i krv i žrtvovanje koje smo dali za našu borbu... Ali, najvažnije je to da ne smemo zaboraviti da naša borba ima nezavisnu energiju i svoje postojanje. Zato, pitajte se da li ste spremni da idete u zatvor iako ste nevini, a samo zato što ste nacionalista. Pitajte se da li ste spremni da umrete za svoja uverenja, a da ne postanete proslavljeni heroj, već da ostanete neznana osoba koja je umrla za svoju borbu. Zapitajte se da li ste spremni da se žrtvujete i koliko. Zapitajte se da li možete da izgubite sve zarad ideje, naše ideje. Samo se zapitajte i napravite izbor. Možete li?", napisala je Uranija Mihaloljakos.

Prošle nedelje, grčki list Elefterios tipos objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja prema kojima je Zlatna zora i dalje treća po popularnosti u Grčkoj, ali da im podrška opada zbog ubistva repera, prenosi Danas.

Zlatna zora razmatra povlačenje svojih poslanika

Zlatna zora saopštila je da razmatra moguće povlačenje svojih poslanika iz Parlamenta, kako bi izazvala raspisivanje prevremenih izbora. Evangelos Venizelos, zamenik premijera i predsednik PASOK-a, smatra da bi Zlatna zora time naškodila samoj sebi. "To bi za njih bilo političko samoubistvo. Ali to ne bi bila pretnja, već velika šansa", rekao je Venizelos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: