Pomen stradalim na Krfu i Vidu

Premijer Dačić danas ide u dvodnevnu posetu Grčkoj, gde će prisustvovati obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

00:38

Default images

Nakon obreda Krfske mitropolije, premijer Dačić će položiti vence ispred Mauzoleja na Krfu i u Plavu grobnicu i obratiće se učesnicima skupa.

Predsednik Vlade posetiće i Srpsku kuću na Krfu. Drugog dana boravka, u petak, 27. septembra, premijer Dačić sastaće se sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom i grčkim premijerom Antonisom Samarasom u Atini.

Komemorativnim ceremonijama, povodom 97. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido, prisustvovaće visoka delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, gradonačelnik Krfa, ministar Jonske oblasti Grčke, kao i predstavnici više srpskih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Posle neuspelog pokušaja da se srpska vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije, presecanja komunikacija i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj Vojsci, Vrhovna komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, Srpska vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone, odakle se povukla na Krf, na kojem je do aprila bilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj oko 5.000. Načelnik Vrhovne komande, general Petar Bojović na Krf je stigao među poslednjim ešalonima aprila 1916. godine.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije.

U pitanju je razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koje su, iscrpljene dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražile na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido, podseća se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: