Atina: Sukob antifašista i policije

U Atini su večeras izbili sukobi između policije i nekoliko hiljada demonstranata koji su, tokom antifašističkog protesta, marširali ka sedištu Zlatne zore.

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2013.

19:44

Default images

Policija je blokirala ulicu koja vodi ka sedištu stranke, pa su je demonstranti, koji su vikali "Pavlos je živ, zgazimo naciste", zasuli bocama i kamenicama. Policajci su uzvratili suzavcem i ošamućivačem.

Protestni marš, u kojem učestvuje oko 7.000 ljudi, organizovan je u čast rep-muzičara Pavlosa Fisasa, antifašiste, kojeg je izbo nožem jedan pripadnik esktremnodesne stranke Zlatna zora. Muzičar je izdahnuo od povreda.

Ovaj slučaj je pokrenuo razračunavanje vlasti sa Zlatnom zorom koja je na krilima ekonomske krize ušla u parlament.

Podsetimo, za ubistvo je optužen navodni pristalica neonacističke stranke Zlatna zora.

Zlatna zora odbacuje svaku povezanost sa ubistvom.
Foto: Beta/AP
Iako se ime ubice po grčkom zakonu ne sme objavljivati u medijima, to je već učinjeno, i mediji objavljuju fotografije tog čoveka sa raznih okupljanja Zlatne zore.

U Solunu se takodje održavaju demonstracije protiv Zlatne zore, i na njima učestvuje oko 2.000 ljudi.

Slična okupljanja su planirana i u drugim gradovima Grčke.

Na protest su svoje pristalice pozvale levičarske partije, sindikati i antifašistički pokreti.
Agencija ANA prenela je poziv gradonačelnika Atine Georgiosa Kaminisa svim građanima da učestvuju na protestu protiv fašizma, koji organizuju sindikalne organizacije ADEDY i GSEE.

Prema njegovim rečima, svi građani treba da učestvuju kako bi se suprotstavili fašizmu u društvu i aktivno izrazili svoje užasavanje zbog ubistva Fisasa, navodi grčka agencija.

Grčkog repera nožem je ubio 45-godišnji vozač kamiona, koji je kasnije u policiji priznao da je počinio ubistvo - tvrdeći da je to učinio u samoodbrani, kao i da je pristalica Zlatne zore.
Pavlos Fisas, ubijeni reper (Foto: Beta/AP, arhiva)
List "Elefteros tipos" objavio je početkom sedmice rezultate ankete po kojoj je Zlatna zora i dalje treća po popularnosti, ali da gubi glasove posle ubistva muzičara.

Skoro osmoro od 10 anketiranih okarakterisali su Zlatnu zoru kao "fašističku" i "zločinacku organizaciju", dok blizu 80 odsto ne veruje njihovom demantiju umešanosti u ubistvo i smatra da vlada treba da deluje brzo i zakonom zaustavi njihovu aktivnost.

Zlatna zora osvojila je blizu sedam odsto glasova i 18, od 300 mandata u skupštini, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: