Novi napadi u Iraku , 58 mrtvih

U najnovijem talasu napada pobunjenika u Iraku, uglavnom u šiitskim naseljima u centralnim i istočnim regionima zemlje, poginulo je najmanje 58 ljudi.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 15.09.2013.

12:37

Default images

Irački zvaničnici dodaju da je više desetina ljudi ranjeno.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te eksplozije automobilskih bombi, ali takve organizovane bombaške napade uglavnom izvodi lokalno krilo Al-Kaide, poznato pod nazivom Islamska država Irak, kako bi podrilo poverenje u šiitsku iračku vladu.

Najviše žrtava bilo je u gradu Hila, 95 kilometara južno od Bagdada, gde je eksplozija automobila-bombe pored pijace i parkinga usmrtila devetoro civila i ranila još 15, saopštila je policija.

Nekoliko minuta kasnije, u blizini je detoniran još jedan automobil-bomba, ubivši još šest civila i ranivši 14.

U susednom gradu Iskandarija, 50 kilometara južno od Bagdada, automobil-bomba je na parkingu ubio četvoro i ranio devetoro ljudi.

U industrijskoj zoni šiitskog grada Kerbala je od eksplozije poginulo petoro i ranjeno 25 ljudi. Kerbala je 80 kilometara južno od Bagdada.

U Kutu, 160 kilometara jugoistočno od Bagdada, automobil-bomba je ubio dva gradjevinska radnika i ranio 14. U Suvajri i Hafriji, u blizini Kuta, u četiri odvojena napada ubijeno je sedmoro civila, a 31 je ranjen.

Na severu Bagdada, u sunitskoj oblasti Azamija, napadnut je konvoj šefa pokrajinskog saveta i u eksploziji je ubijeno troje, a ranjeno osmoro ljudi. Šef saveta je nije ozledjen.

U zapadnim predgradjima Bagdada dva civila su ubijena i devetoro je ranjeno u bombaškom napadu na policijsku patrolu. Policija i izvori iz bolnice naveli su da je u eksploziji automobila-bombe u trgovačkoj ulici u bagdadskoj četvrti Maštal poginulo pet osoba, a 15 je ranjeno.

Napadači su upali na imanje u selu Abu Sajda, severoistočno od Bagdada, i ubili tri sunitska seljaka.

Policija je našla i tela četvortice sunita, otetih rano jutros iz njihove kuće iz bagdadske četvrti Jusifija.

U Basri i Nasiriji, automobili-bombe su ubili osmoro civila i ranili 26 osoba. Medicinski zvaničnici su potvrdili broj žrtava.

Irak prolazi kroz talas najsmrtonosnijih nemira od 2008, što podstiče strahovanja da se ta zemlja vraća u period nereda koji su je doveli na ivicu građanskog rata nakon američke invazije 2003.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Iraku je u bombaškim napadima od početka aprila poginulo više od 4.000 ljudi, uključujući 804 osobe u avgustu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: