Utisak: Mi smo jedna prčvarnica

Promena vlasti u Beogradu treba da se sprovede na izborima, kažu gosti Utiska nedelje. Opozicija treba da stane na noge i potrebni su joj nove ideje i ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2013.

22:16

Default images

Gosti Olje Bećković analizirali su poslednja dešavanja na političkoj sceni u zemlji - najave rušenja Dragana Đilasa u Beogradu i ujedinjavanja opozicije.

Socilog Jovo Bakić smatra da premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić stoji iza cele priče oko smene Đilasa s vlasti u Beogradu jer time u stvari pomera fokus sa republičke vlasti na lokalnu.

Jovo Bakić ocenjuje da je Dačiću u interesu da republička vlada ostane što stabilnija i da pričom o Đilasu u Beogradu "na neki način Vučića drži u šaci".

"Dačićevu inteligenciju niko ne sme da potcenjuje i on je vrlo vešto odigrao nekoliko poteza u poslednjih mesec-dva. Takođe postoje i dešavanja unutar samog SNS-a gde vlada nezadovoljstvo među članstvom jer posle toliko godina čekanja da dođu na vlast i dobiju svoj deo kolača, u ministarstva ulaze stručnjaci i ljudi koji nisu iz stranke. To ih frustrira i bez obzira na nesumnjivi veliku uticaj, jačinu i popularnost Aleksandra Vučića, on ne može sve da kontorliše. U tom smislu treba gledati na ova dešavanja gde će Vučić možda biti pirmoran da ide na smenu Đilasa s vlasti u Beogradu", kaže Bakić.

On dodaje da je problem prvog potpredsednika vlade i najjačeg čoveka u zemlji taj što nema koga da postavi za kandiata za gradonačelnika Beograda.

"Vučić nema koga, ko će iz SNS-a da vodi Beograd? Nebojša Stefanović koji je predsednik parlamenta, koji je doktorirao na Megatrend univerzitetu kod rektora Miće Jovanovića? Plus da ide na nižu funkciju. Mi smo kao politička zajednica jedna velika prčvarnica u kojoj se stranke igraju nama - osnivaju univerzitete da bi njihovi kadrovi mogli da doktoriraju i magistriraju i predaju, onda se igramo malo nauke i politike, a čitavo društvo propada". I profesor FPN-a Slaviša Orlović smatra da je problem SNS-a upravo u kadrovima, kao i da ima dobrih stvari u ideji o ujedinjenju opozicije koju je najavila LDP jer je "jaka opozija dobra i za vlast i za građane".

On isto smatra da je Ivica Dalić time što je povukao Aleksandra Antića iz Beograda otvorio pitanje promene vlasti u glavnom gradu i na neki način "tako odgovorio na dogovor Vučić - Đilas o Beogradu na vodi".

"Izbori za Beograd nisu obični lokalni ili izbori za neki grad. Zato što se Beograd ne ruši, ne osvaja, za Beograd se ne osvaja za Beograd se dobija poverenje na izborima. Dačić je ovim potezom otvorio konflikt između Vučića i Đilasa, a sa druge strane jasno je da SNS ima najbolji rejting kao i njen lider ali zbog uticaja spolja ne mogu da idu na izbore a u stalnoj su kampanji. Zato će se ići na izbore u Beogradu koji se mogu spojiti sa decembarskim izborima za Voždovac. Dačić pak ima strah od rejtinga i izbora a i zavisi od toga koliko će ga Vučić držati u vlasti. Mi živimo u takvoj zemlji u kojoj kada pogledate tabloide Kurir i Informer, pa to izgleda kao da je državni udar kad vidite naslove o policiji i direktoru policije".

Zato i dodaje da je test za vladu i Vučića da li će se boriti protiv "tabloidizacije Srbije".

Ono što je po njegovom mišljenju problem kada je reč o udurživanju opozicije jeste pitanje ko u stvari tu opoziciju čini - da li je to Mlađan Dinkić, gde je sada pozicija Vuka Draškovića, DSS je u opozciji ali sigurno neće ući u saradnju sa DS i LDP.

Sociloškinja Vesna Pešić smatra da je Srbija postala jedna močvara.

"Vidim jednu veliku hirovitost i promenljivost vidim u celom ponašanju Aleksandra Vučića i ovo nije prvi put da se pominje vlast u Beogradu i rušenje Đilasa. Mislim da to stvara jednu veliku konfuziju i nesigurnost u društvu. Ipak ovo smenjivanje gradske vlasti deluje najozbiljnije do sada. I meni nije jasno zašto se predsednik parlamenta pojavljuje u ulozi nekoga ko napada neku drugu stranku i gradsku vlast, pa on je predsednik državnog organa koji ima najveću vlast u zemlji i on ne može tek tako da izađe i ispljuje nekoga. On mora da se ponaša na primeren način".

Ona kaže i da nema načina da se kontroliše vlast, ako nema opozicije, a da ona trenutno nije kredibilna i da je u lošem stanju. Smatra da je inicijalna kapisla za objedinjavanje opozicije upravo najnoviji razvoj događaja u vezi sa pitanjem opstanka vlasti u Beogradu.

"Mislim da bi bila velika sramota da Beograd gde je Đilas odneo ubedljivu pobedu pre godinu dana, da sve to pretvore u jednu prčvarnicu. Ako već hoće da se smenjuje gradska vlast, onda je to najbolje da bude na izborima, a ne da bude muljanja i šta ti ja znam".

Iako je pozvana da bude deo projekta oko kog bi se udružila opozicija, Vesna Pešić kaže da to nije doživela kao zvaničan poziv jer je upućen preko novina. Ona smatra da prethodno opozicioni lideri moraju da vide u čemu su do sada grešili i zašto su izgubili izbore.

Jovo Bakić međutim smatra da je poptuno besmislena ideja o udruživanju opozicije jer smatra da bi ona udružena dobila manje glasova nego kada bi te stranke išle pojedinano. On ističe da su ključni problem opozicije - stari ljudi.

"Oni moraju da ponude ideju, jednu novu ideju i nešto novo što će uraditi drugačije u odnosu na vlast. Nije rešenje da se ujedine, već da ponude novu ideju, a ja ne vidim kako je to moguće da sa starim ljudima dobijemo novu ideju".

Slaviša Orlović dodaje i da je klima u srpskom društvu po njegovoj oceni loša, da vlada strah i nepoverenje, da su mediji u jako lošem stanju i da vlada jedna atmsofera beznađa i to ne samo u društvu nego i u vlasti. Ističe da kada se pogledaju tabloidi Kurir i Informer da bi po naslovima neko ko je prvi put došao u Srbiju mogao da zaključi da je na delu državni udar.

On nije siguran da li će do udruženja opozicije na kraju i doći jer je lider LDP-a DS i druge stranke zvao preko medija.

"Potrebna je neposredna komunikacija, da se vide potencijali da se ide dalje da se potisnu sujete i animoziteti. Motivacija je različita, a nije svako spajanje dobro", zaključio je Orlović.

Vesna Pešić je dodala i da opozicija mora da se promeni ako misli da zadobije povrenje građana, za početak lideri opozicionih stranaka ne bi smeli da se istovremeno bave i biznisom i politikom i u tom smislu posebno istakla lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i kompaniju Fidelinka, kao i lidera DS-a i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Ona je ocenila da bi oni trebalo da prodaju svoje firme i da se ili bave politikom ili biznisom.

"Prodajte firme, postanite političari. Ako hoćete da pravite pristojno društvo ne možete da budete i političari i biznismeni", smatra Pešić koja je dodala da je "močvara koju su napravili Boris Tadić, Mirko Cvetković i Ivica Dačić morala da se isuši" i da su "morali da odu sa vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: